Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Start för kvalserien

Annons

Men det handlar inte bara om att kvala in till svensk ishockeys kan tyckas ibland alltför slutna finrum.I potten finns även, i rena pengar, 30 miljoner direkt till klubbkassan, vilket är skillnaden i diverse avtal mellan att vara ett av de tolv lagen i den exklusiva hockeyligan jämfört med att hålla till i allsvenskan.

Skellefteå, Malmö, Södertälje, Rögle, Leksand och Björklöven.

Sällan eller aldrig har väl kvalserien känts så oviss och öppen som i år inför första nedsläpp.

Vad krävs för att Leksand ska vara sämst tvåa i kvalserien?

Grunden till en elitserieplats måste gjutas i Ejendals Arena. Leksand har råd att max förlora en hemmamatch för att inte försätta ha chansen att gå upp.

Sedan måste det bli full pott mot Rögle och Björklöven. Detta trots att min personliga kalkyl bygger på en jämn serie där elitserielagen (Skellefteå och Malmö), åtminstone inte till en början, kommer att ha någon särställning.

Försöker jag bena ut det ytterligare tror jag Malmö är seriens starkaste lag. "Rödhökarna" förstärkte laget med ett par skapliga lirare veckan innan transferfönstret stängdes i januari. De har sedan under ett par månader vetat om att man ska spela i kvalserien och kunnat förbereda sig för det - både fysiskt men framför allt mentalt.

Återstår ett säte på det tvåsitsiga elitserietåget och på perrongen är det i första hand Skellefteå, Leksand och Södertälje som slåss om den. Där säger magkänslan att Leksand har väl så god chans som nämnda S-lag.

Det kan bli en reaktion för stackars Skellefteå. Den bästa nykomlingen någonsin med sina 73 poäng, men lika förbaskat på fel sida om det förgrymmade sista tabellstrecket.

Granskar man målvakter har Leksand det varken bättre eller sämre förspänt än sina konkurrenter.

Peter Hirsch, den glade och sympatiske dansken, är "etta" i Leksand och om det är inget att säga.

Utmanaren Joni Puurula hade länge ljumskproblem och har sedan haft svårt att övertyga om sin storhet.

Peter Hirsch är duktig men. är han verkligen en målvakt som ensam kan "stjäla" en match?

Hmmmm, tveksamt, men jag hoppas det. Å andra sidan inger heller inte konkurrenternas målvakter någon direkt skrämselhicka, även om Jhonas Enroth och Magnus Lindquist utgör en stark duo i defensivt starka Södertälje.

Leksand har just nu två olika handlingsplaner. En för elitserien och en för ännu en säsong i allsvenskan.

Klubben har 15-16 spelare under kontrakt. Sedan ska det kompletteras med sex, sju kanske åtta spelare under sommaren. Om det blir elitseriespel till hösten kommer Leksand förmodligen att nyttja samma strategi som Timrå den här säsongen, det vill säga värva ihop en giftig förstafemma, med idel kanonspelare. Sedan får resten utgöra stommen till övriga femmor.

Det handlar alltså om 30 miljoner, rakt av på ett bräde om LIF skulle gå upp, som det innebär att vara med i Hockeyligan. Sedan ett eget plusvärde, på alla sponsorkontrakt som ska skrivas och inte minst de loger där hyreskontrakt nu går ut.

Svindlande summor som borde få den mest garvade styrelseledamot att bli orolig. Eller som klubbdirektör Håkan Åman uttrycker det: "En ekonomisk avgrund att inte tillhöra de stora".

Hur kommer det att klirra i Leksands kassa nästa säsong?

Första april, när den sista kvalseriematchen spelats mot Malmö, vet vi svaret.

Men håll med om att det skulle vara underbart med derbyn i Dalarna igen. Mora mot Leksand - ojojoj.

Mer läsning

Annons