Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt kört av Tobias

Annons

Övriga dalaförare gick det sämre för. Makus Hällbo, Säters MK, tappade klassegern i grupp H på sista sträckan efter att ha haft ledningen i nio...

Kampen om totalsegern i Sandviken kom inte oväntat att stå mellan värmlänningarna Mats Jonsson och Eddie Hörbing, Degerfors RC.

Inför nattvilan på fredagen var det Hörbing som låg i ledningen med 4,5 sekunder tillgodo på Jonsson.

Men tämligen omgående på lördagsmorgonen återställdes ordningen och Jonsson gick upp i ledningen och höll de enda in i mål.

Inför sista deltävlingen skiljde det endast en poäng mellan Kenneth Bäcklund och Tobias Johansson i SM och ytterligare två poäng bakom låg Patric Carlsson, SMK Nyköping. Det fanns dock vissa frågetecken kring Carlsson efter hans mycket våldsamma skrotning i Linköping för två veckor sedan. Han hade fått byta det mesta på sin Mitshubishi och upplevelsen fanns också kvar i huvudet.

Johansson tog ledningen på andra sträckan med Bäcklund tätt efter, däremot Carlsson låg längre bak i resultatlistan. På fjärde och sista sträckan före nattvilan tappade Tobias Johansson ledningen och Bäcklund tog över.

Johansson höll sig väl med i täten och hade kontroll på situationen

Men så började Patric Carlsson åka fort och tog in på både Johansson och Bäcklund och plötsligt fanns det ett hot mot bronset för Johansson.

Riktigt allvarligt blev det på åttonde sträckan när Johansson fick punktering och tappade totalt 16 sekunder på täten.

Inför sista sträckan hade Johansson 0,3 sekund fram till Svedlund och cirka fyra sekunder tillgodo på Carlsson.

På den 28 kilometer långa sträckan körde Svedlund och Johansson på exakt samma tid och Svedlund knep tredjeplatsen i tävlingen före Johansson. Viktigare var dock att Johansson slog Carlsson med några sekunder och höll honom bakom sig i SM.

Bäcklund fick silvret och Johansson tog sin första SM-medalj. Det är förmodligen inte den sista om han fortsätter som han börjat. Blott 20 år gammal tillhör han nu den svenska eliten och anses som det absolut största löftet på många år.

David Walfridsson, MK Ratten.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons