Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark inledning av Arnold i VM

Annons

Broberg klev in i VM-handlingarna i den 14:e och näst sista tävlingsdagen i ett mycket urvattnat , men i allra högsta grad livaktigt VM i sportskytte i finska Lahti. De sista två tävlingsdagarna handlar endast om två grenar.

Snabbpistolsskytte på den omtvistade, temporärt uppbyggda, skjutbanan på Lahti Idrottscentrums innerplan. Och så gevär 300 meter standardgevär, 3 x 20 skott, på Hälväläbanan i Hollola, cirka 15 kilometer utanför Lahti.

Arnold Broberg från Malung, men tävlandes för Falun, fick en pangstart första dagen med serierna 98-99. I det läget var han på medaljplats...

Sedan kom en 93-serie.

- Jag tappade lite höjd i den näst sista serien. Inledde med en åtta, korrigerade, fick en nia och sedan tre tior på raken, förklarar Broberg, fortfarande svettig i pannan, efter sitt uppträdande nere i skjutbåset.

- Därefter sköt jag 46 i den sista serien, skulle väl vara några poäng till, men jag hänger bra med totalt med mina 290 poäng, förklarar dalaskytten.

Han är åtta efter ledaren och en bra tisdag kan innebära avancemang. Hur långt vill inte Broberg ens spekulera i...

- Nej, jag gör aldrig sånt. Jag tänker bara på min nästa serie. Vad som ligger framför mig. Vad som sedan händer, vad konkurrenterna gör, det får andra räkna ut.

Han berättar att han är mycket bättre mentalt förberedd till detta VM jämfört med förra VM:et, i Barcelona för fyra år sedan.

- Då var jag ganska hispig. I år har jag skjutit många internationella tävlingar och världscuper just för att få VM-tävlingen att inte bli för "stor". Kan man få det att kännas som en klubbtävling hemma i Malung, vore det väl bra, skrattar han.

Måndagens tävlingar genomfördes i varmt sommarväder med inslag av kraftiga åskskurar och starka vindar som slet sig in i skjutbåsen.

Det var lite kinkigt vid några tillfällen med blåsten inne i skjutbåsen, eftersom det inte finns några egentliga sidoväggar.

Svenskbäst efter den första dagen är Patric Carlsson, som sköt i det första skjutlaget, med utmärkta 293 poäng (98-98-97). I topp tysken Spranbenberg med 298 (100-99-99). Svenskettan Pär Hylander inledde också snyggt med 97-98 men fick inte motoriken att klaffa på slutet och hans 85-serie i de snabba fyrasekunders var en klar missräkning. Inte bara för Laholmsbon, utan även för blågult i nationskampen.

Snabbpistolsskytte är ju en krävande gren, där det krävs snabbhet, precision och god motorik. Skytten har fem tavlor till sitt förfogande. Ett skott ska lossas på varje tavla. De två första femskottsserierna är tiden för alla fem skotten åtta sekunder.

Nästa två serier är på sex och de två sista är på fyra sekunder. De är normalt de svåraste och det var där som Broberg den här gången inte riktigt fick det hela att stämma.

BOSSE WIQVIST

Mer läsning

Annons