Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ inte för höga krav på Sanna i VM

Annons

Vi ska inte ställa alltför höga krav på Sanna Kallur i den korta häcken. Man blir lätt patriotisk när det drar ihop sig till mästerskap. Tankarna har en förmåga att skena iväg. Bilden av Sanna på prispallen, med en medalj om halsen, vore härlig att få se.

Men vi bör stå stadigt med båda fötterna på jorden, och vara realistiska: Sanna har gjort det bra bara hon tar sig till final. Skulle det sedan bli en placering topp-fem är det snudd på en bragd.

Så starkt är startfältet, så knivskarp är konkurrensen på 100 m häck. Glöm inte det...

u u u

Nu börjar det. Jag tänker på de europeiska fotbollsligorna. I helgen sparkar man i gång i Frankrike. Sedan rullar det på under augusti, Tyskland, England, Italien och Spanien, för att ta de hetaste, och så vidare...

Frågorna är många:

+ Kan Arsenal och Manchester U utmana miljardbygget Chelsea?

+ Har Barcelona ett lag för att försvara ligatiteln eller är det dags för Real Madrid igen?

+ Milan eller Juventus i Italien?

Kick off - håll med om att det vattnas i munnen.

På hemmaplan har allsvenskan på sistone varit skrällsvenskan. Först vann Assyriska borta mot Elfsborg. I veckan följde dödsdömda Landskrona upp med 1-0-seger mot serieledande Djurgården.

Djurgården, Helsingborg, Göteborg och Malmö i toppen. En väntad toppkvartett. Jag har en stark känsla av att det kan dröja till den 26:e och sista omgången innan det avgörs. I dag säger jag fördel - Helsingborg.

Det är också fördel Maccabi Haifa i Champions League-kvalet. Inför den första matchen predikade MFF-tränaren Tom Prahl om hur viktigt det var att hålla nollan. Att inte släppa in några onödiga mål inför returen borta nästa veckan. Vad händer? Jo, 0-1 i andra minuten och 1-2 strax före pausfikat.

Att skåningarna sedan visade både kunnande och moral och vände till seger, 3-2, var förstås starkt, och viktigt, men det lär inte räcka. Inte ens om Prahl kastar in den förre storspelaren Litmanen, vars "bäst-före-datum" redan gått ut. Svensk klubbfotboll är i dag bara stor... i Sverige.

u u u

Våra lag i tvåan, Falu BS, Slätta och Brage, går en jobbig höst tillmötes. Tunna trupper gör att drömmen om en plats i "nya" division 1 med största säkerhet stannar vid... en dröm.

Det gäller att vara sämst fyra för att kvalificera sig för ettan nästa säsong.

Falu BS? Tja..., kanske.

Slätta? Nej, tror inte det.

Brage? Inte en chans!

Jag såg Brage i höstpremiären i torsdags mot Sirius. Det blev ett nytt pinsamt framträdande av de grönvita, den klubb som förr sågs som Dalarnas stolthet och given på fotbollskartan, men som numera symboliserar ett lag och en klubb i kris, eller i klarspråk på dekis.

Det är ingen skam att förlora mot Sirius, förmodligen de blivande seriesegrarna, men 0-5 - det är inte acceptabelt. Jag är inte ens längre säker på att Lasse Ericsons gäng hänger kvar i tvåan. Det kan bli degradering till hösten. Och skulle då samtidigt lillebror i Borlänge, Forssa BK, fortsätta att överraska i trean kan de lagen komma att byta plats till 2006.

Tänk er att IK Brage då inte ens är bäst i stan.

CARL-JOHAN GOTH

Mer läsning

Annons