Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sporten Nu har Therese tid för vila

Annons

Över tre månader har gått sedan femteplatsen och det internationella genombrottet vid slalomtävlingen i VM i Santa Caterina, Italien.

Men det är först nu Therese Borssén, Rättvik, har fått ledigt efter sin mest intensiva säsong hittills.

- Vi har haft två läger i maj. Det har inte varit så mycket ledigt de senaste tio månaderna. Några dagar hemma, sedan har vi dragit iväg igen, säger hon.

Men så mycket skillnad på före och efter genombrottet märker Therese inte.

- Jag känner mig ganska okänd fortfarande. Det som kan hända när jag är ute bland folk är att det kommer fram de som frågar "är du Anja?". Och i Rättvik är det fler som kommer fram till mina föräldrar än till mig, säger hon.

En hel del pr-jippon blir det dock som stjärna i landslaget.

- I måndags var det golf utanför Stockholm med våra sponsorer. Men jag spelar inte, så jag åkte runt i en golfbil och delade ut kexchoklad, berättar "Tessan".

- Sedan hade vi en OS-camp på Hasselbacken i Stockholm i helgen. Det var mycket aktiva där. Vi skulle lära känna varandra i truppen inför ett eventuellt OS. Det var lekar och tävlingar, vi seglade, hade frågesport, och så var det en del möten. Roligt.

OS, ja...

Det är nio månader kvar till Turin 2006 - och tankarna har förstås börjat flyga runt i huvudet på Therese Borssén.

- Eftersom inget är klart än, så vill jag inte tänka så mycket på det. Men det blir en skillnad mot föregående säsonger. Det är ändå OS, och det känns stort, säger hon.

I slalom är en VM-femma självklart given, men Therese kan ta en OS-plats även i storslalom.

Kapaciteten finns.

- Men jag måste bli mer stabil. Det går bra på träning, minst lika bra som för de andra, men jag måste få mer självförtroende för att få ut det på tävling, säger hon.

Nyckeln: Mer tävlande.

- Jag ska tävla mycket mer nästa år. I år blev det väldigt mycket träning och mindre tävling. Det hade att göra med att vi ofta var på samma ställe som de som åker fart. Då tävlade de, medan vi tränade. Jag tror jag tävlat mindre än någonsin tidigare, säsongen som gått, och för mig är det inte det bästa, säger "Tessan".

Vad kunde du gjort om du fått tävla mer?

- Jag borde kommit ner i fler slalom. Nu kom jag bara ner i fyra världscupslalomtävlingar under en hel säsong och det var inte vad jag ville. Det kunde bli paus två veckor från tävlande och då blir man mer nervös när man väl tävlar.

Vilka tävlingar kommer du att köra?

- De flesta världscupslalomtävlingarna. Sedan ganska mycket Europacupstorslalom, för att få upp kapaciteten i den disciplinen. Men det blir fokus på slalom eftersom det är OS-år.

Till OS-säsongen 2005/06 har damlandslaget också två nya tekniktränare, Jörgen Nordlund och Anders Andersson.

- Jag tror det blir bra. Anders har jag haft tidigare och det har fungerat bra, säger Therese.

Första lägret är i Saas-Fee, Schweiz, med start den 31 juli.

Men innan dess ska hon ha två månaders välförtjänt semester.

- Det är skönt att få en sammanhängande ledighet. Jag ska försöka tänka på andra saker, vara hemma, både i Rättvik och Stockholm, där jag bott ett år. Sedan kanske jag åker lite grann till Småland. Det blir mest att åka runt i Sverige, träna, sola och bada, säger Therese Borssén.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons