Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sporten möter Peter Larsson

Annons

- Mina två yngsta barn spelar. Som en vanlig fotbollsförälder följer jag naturligtvis dem. Men något mer är det inte.

- Det tycks även klubbarna som ringde ganska intensivt strax efter att jag slutade som tränare i AIK 2002 ha insett för nu ringer det inte längre, säger Peter som i stället ägnar en stor del av fritiden åt golf. Förutom att spela själv är han ungdomsledare i Aspeboda Golfklubb.

Varför valde du att inte fortsätta utan sluta helt med fotbollen?

- Om jag skulle fortsatt som tränare på elitnivå hade vi varit tvingade att flytta och det ville vi inte. Både jag och övriga familjen trivs bra här i Falun, säger Peter som bara var 32 år när han slutade spela på elitnivå och flyttade till Falun.

- Jag var ganska mätt då och kände inte för att fortsätta. Fotbollen tar enorm tid på elitnivå. Dessutom fick jag ett bra arbete på skolan (Haralsbogymnasiet) som jag verkligen trivs med.

- Skolan och arbetet med ungdomarna där ger också stimulerande sociala kontakter, precis som fotbollen.

Varför blev det Falun?

- Vi valde mellan att flytta till Småland där jag kommer från eller till Falun som min fru kommer från. Det blev Falun för vi gillar riktiga vintrar båda två.

Tittar du på VM?

- Visst ser jag vissa matcher. Men absolut inte på samma sätt som många av mina kompisar som ser nästan allt och analyserar och häller på. Det blir någon match då och då.

Sveriges matcher såg han förstås. Och Peter ver hur det känns att spela ett VM med krav och förväntningar och misslyckas.

- Det var naturligtvis tungt då. Vi ansåg att vi hade ett bra lag men fick inte till det.

Kritiken var frän då också efter 1-2, 1-2, 1-2. Främst mot förbundskaptenen Olle Nordin.

- Men det var ändå lugnare då. Det är betydligt värre i dag med alla tv-kanaler och andra medier. Under tiden i Blåvitt och landslaget var Peter Larsson och Glenn Hysén det perfekta mittbacksparet.

- Glenn var suverän och vi kompletterade nog varandra bra.

Vad gjorde dig till den spelare du var?

- Jag skulle tro att det var inställningen, viljan att vinna och min fysik.

Vilken är den bäste spelare du har spelat tillsammans med?

- Det är många men jag måste nog säga Dennis Bergkamp som jag spelade med i Ajax.

Intressantaste tränarna du haft?

- Jag har haft några. Luis van Gal, Leo Beenhaker och Johann Cruyff till exempel.

Hur var det att spela med Maradona? Hur var han?

- Det var ju närmast en jippomatch och i sådana är alla trevliga. Men jag hörde att han visst ville ha lite mer pengar än vad vi andra fick.

Är tränarjobbet i AIK Sveriges mest utsatta?

- AIK är en storklubb och har mängder av supporters. Vi kan väl säga att när det inte går bra är de kanske lite mer närgångna än andra klubbars...

Är ett Falu FK på även på seniornivå lösningen för Falufotbollens framtid?

- Det kan det vara. Men då tror jag det krävs att ett antal företag gårt in med ganska mycket pengar under åtminstone fyra-fem år. Utan en stabil ekonomisk grund är det svårt att lyckas i dagens fotboll. Killar som de i dagens Falu BS är egentligen de verkliga hjältarna. De lägger ner nästan lika mycket tid som på elitnivå men har ingen ersättning. Det är beundransvärt.

Tror du att vi någonsin får se ett svenskt lag lyckas som ni gjorde i Blåvitt 1987?

- Någon enstaka gång kanske det kan hända att vi får ett svenskt lag i Champions Leauge. Men rent generellt är lagen i både Champions Leauge och Europacupen mycket bättre än de var då. Och tack vare Champions Leauge blir de rika hela tiden rikare.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons