Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sportchefen tippar SM

Annons

På damsidan är tvåfaldiga världsmästarinnan Susanne Ljungskog skyhög favorit både i tempoloppet och linjeloppet. När det gäller herrarnas tempolopp på onsdag är det i dagsläget osäkert vilka som ställer upp.

Proffset från Falun, VM-fyran från Madrid i fjol, Marcus Ljungqvist kör inte tempoloppet. Inte heller unge talangen Tomas Lövkvist. Båda kör just nu Schweiz Runt och hinner inte hem till tempotävlingarna på onsdag.

Sollerökillen John Nilsson och Morakillen Nicklas Axelsson står också över tempot. Nicklas kör ett etapplopp i Spanien och John ett i Frankrike.

Till midsommaraftonens linjelopp dyker i alla fall hela svenska eliten upp på Sollerön.

Första gången som Sollerö IF stod som arrangör för mästerskapet var år 2000, och då vann Stefan Adamsson linjeloppet.

Andra gången 2004 spurtvann Petter Renäng hem guldet.

Två lite överraskande vinnare.

Svenska cykelförbundets sportchef Hans "Hampe" Falk tror inte på någon skrällseger, därtill är SM-banan allt för utslagsgivande.

Vi lät "Hampe" Falk kommentera förhandsfavoriterna.

Marcus Ljungqvist, proffs i danska CSC-stallet:

-Kanske en av de största favoriterna. Marcus börjar komma igång efter en lite seg början på säsong. Han kommer att vara med och slåss om guldet. Verkar ju också trivas på Sollerön.

Magnus Bäckstedt, proffs i italienska Liquigas-Bianchi.

-Magnus börjar komma tillbaka efter en lång skadeperiod. Han har varit i bättre form tidigare och är inte en av mina största favoriter. Men han kan vinna.

Tomas Lövkvist, proffs i franska Francaise des Jeux.

-Han har haft lite problem med en inflammerad körtel i ena ljumsken. Är han bara frisk kan han vara med långt framme. SM-banan på Sollerön passar Tomas bra.

Jonas Ljungblad, proffs i Unibet.com:

-Klart en av de stora favoriterna, kanske den störste. Jonas har kört bra under hela säsongen, och är bra i uppför, så banan passar honom perfekt.

Gustav Larsson, proffs i franska Francaise des Jeux:

- Han har kört bra trots att han inte gör några egna resultat. Har kört bättre i år än tidigare. Problemet är att han inte har någon spurt. Men Gustav har kapacitet att gå ifrån på egen hand.

Nicklas Axelsson, proffs i colombiaregistrerade Sella Italia:

-Har varit förkyld till och från. Precis som Gustav Larsson har han ingen spurt utan måste gå solo om han ska vinna. Jag tror att han kan manövrera ut spurtarna. Ett plus är också att han gärna vill vinna på hemmaplan. Nicklas blir farlig.

John Nilsson, proffs i franska Auber 93:

-John har en lite sämre säsong bakom sig, men hemmaplan är ett plus. John har alltid kört offensivt men inte räckt till. Inte en av mina starka favoriter.

Stefan Adamsson, vinnare 2000:

-Har gjort en mycket sämre säsong än vanligt. Är en taktiker och kan inte räknas bort.

Johan Lindgren, som nästa säsong blir proffs i Francaise des Jeux:

-Ingen segerkandidat.

Petter Renäng, SM-vinnare 2004:

-Räcker inte till.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons