Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...som Falu kommun tvingas betala

Annons

Anledningen till förlusten är att det inte kom tillräckligt många betalande åskådare för att klara av att balansera utgifterna för den enda tävlingsdagen. Dessutom kom det in för lite pengarna från sponsorer.

I går diskuterade politikerna problemet och försökte finna en lösning som inte blir fullt så dyr för skattebetalarna som det första resultatett visar. Man tittade också på hur andra skidorter löst sin organisation.

Innan man funnit en lösning på organisationen i Falun tar kommunen inget beslut om att betala ut garantin.

I dag har skidspelsbolaget ett kansli med två anställda, en hel och en deltid. Bolaget får ett bidrag till driften på 600 000 kronor per år från kommunen.

Bolagets egna tillgångar är drygt 300 000 kronor. I år pågick Svenska skidspelen under en dag. Nästa år blir det två dagar igen och då är det också avslutning på hela världscupen.

-Organisationen måste förändras, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag som gärna ser att skidspelsbolaget lyfts in i ett evenemangsbolag som då också tar vara på de anställda, på de frivilliga och föreningar som arrangerar skidspelen.

- Föreningen Svenska Skidspelen ska finnas kvar med alla sina frivilliga krafter, säger han.

Hur det ska lösas är inte klart. Men ett stalltips är att det endera blir under den nya Lugnetorganisationen, om de planerna förverkligas. Ett annat alternativ är det till hälften kommunägda och till hälften näringslivsägda bolaget Välkommen till Falun.

Nu är det kommundirektören och Svenska Skidspelen som har uppdraget att arbeta vidare på ett förslag till förändringar av hela skidspelsorganisationen.

Och vänsterpartisten Sören Johansson kan säga: Vad var det jag sa när kommunen godkände avtalet i december.

Först fick han med sig kommunstyrelsen på en gräns för förlusterna.

Men majoriteten skrev på, eftersom det bara var en månad kvar till tävlingarna.

- Nu sitter vi där med hela förlusten. Ordna gärna skidtävlingar men inte för kommunala pengar, kräver Sören Johansson.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons