Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som fallna från skyn

Annons

Landslaget består annars enbart av hoppare ur Dala Fallskärms-klubb, enda klubben i landet med satsning på den här grenen, som i gamet räknas som den kanske tuffaste av alla.

- Det är lite av en utmaning att hoppa rotation, säger stockholmaren Thomas Biehl, 32, en i kvartetten som ägnat senaste veckan åt träning, träning och åter träning på Rommefältet.

I för grenen på intet sätt perfekta förhållanden.

- Nix, det har varit lite för mycket turbulens och termik, som har gjort att vi inte, som vi skulle vilja, kunnat träna på rätt höjd, berättar Biehl.

Biehl har varit med några år nu. Liksom hemmasonen Dan Ondrejka, 27, Micke Andersson, 41, och fotografen (en sån måste finnas i laget) Tomas Salberg, 40.

Femtemannen i gänget är emellertid ny för säsongen.

Magnus Falk, som var med i VM-gänget i Frankrike i fjol, har nämligen flyttat till Holland, varför Jimmy Aronsson, göteborgare, fått kliva in.

- Och nya killar tar tid att skola in.

- Men det har gått framåt riktigt bra den här veckan, och ännu bättre ska det bli till VM, som går i Kroatien i slutet av september. Innan dess ska vi hinna med ytterligare ett par läger, förklarar tränar-Topi.

Det är alltså ett till största delen rutinerat gäng som tagit sig an träningsveckan på Rommefältet, där gårdagens övningar inleddes redan klockan sju på morgonen och sen fortsatte långt in på kvällskvisten.

- Vi nöter och nöter. Det handlar om små saker, som måste stämma om man ska vara med och slåss i yppersta världseliten i den här sporten, förklarar Dan Ondrejka.

I fjol var Dan väldigt kritisk till den brist på satsning som Svenska Fallskärmsföbundet gjorde på rotation-gänget.

- Men i år är det mycket bättre. Och det ska nog ge resultat också. Även om vi ska betänka att det måste få ta sin tid att skola in en ny kille i en sport där precision och samspel inom gruppen är a och o.

Av samma åsikt är kollega Thomas Biehl.

- Men vi blir bättre och bättre och under torsdagskvällen kunde vi till och med pricka in en 19-poängare, berättar han.

Och 19 poäng (lika många rotationer) är i högsta grad ett resultat som är konkurrenskraftigt när det gäller VM-medaljer.

- Men det gäller att göra det om och om igen i en VM-tävling.

- Av de åtta hopp som är stipulerade, får man räkna bort ett. Så marginalerna är små, den saken är klar, menar Biehl.

Vid VM:et i fjol utkämpade det svenska laget, Dala Fallskärms-klubb, en tuff kamp med USA om silvermedaljerna.

Svenskarna var ytterst nära att hinna med 20 godkända rotationer inom tävlingstiden (90 sekunder) i det sista hoppet.

Hade de gjort det, hade silvret gått till Ondrejka och kompani, som nu istället fick nöja sig med bronsmedaljerna.

Guldet gick i vanlig ordning till storfavoriten Ryssland, där samtliga i laget består av yrkesmilitärer med, till skillnad från svens-karna, obegränsade möjligheter till träning.

- Ryssarna har varit, och är, bäst i den här grenen.

- Men vi närmar oss, den saken är klar, säger Dan Ondrejka.

Och kikar framåt. I första hand mot de båda läger som återstår innan VM. En vecka i juli, två i augusti. Men också mot en eventuell tävlingsresa till Kina, dit det finns funderingar på att skicka ett svenskt lag från förbundets sida.

- Men VM är förstås det stora. Jag hoppas verkligen vi kan komma hem från Kroatien med ytterligare medaljer att placera ut på prishyllorna, säger Borlängekillen.

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons