Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solleröloppet ännu tuffare

Annons

Från starten på Sollerön kör man som vanligt upp till Gesundaberget vidare via Ryssa och Vika till Mora. Från Mora bär det sedan av mot Orsa där en hel del tuffa backar väntar.

Skeerbackarna och backarna i Stackmora har funnits med tidigare.

Men ny för år är backen från kalkbruket i Kallholn upp till Åberga.

- Den lutar på bra, säger banchefen Erik Stolth.

Samtliga backar i området runt Orsa skall köra två gånger av eliten.

- Det kommer att bli tuffare. Sedan vill vi undvika att köra genom Mora där det brukar vara lite stökigt med mycket trafik. Nu blir det bara en gång genom Mora, på morgonen, säger Erik Stolth.

När man avverkat körningen i Orsa åker man som vanligt till Våmhus, sedan till Östnor, över älven till Selja och Oxbergsleden fram till Malungsvägen och vidare till Vika, Ryssa, Gesundaberget och hem till målet på Sollerön.

- Den här sträckningen blir rejäl, menar Erik Stolth.

Vilka av toppåkare kommer då till Sollerön på midsommarafton?

Ja, hemmahoppet John Nilsson, som är proffs i franska Auber 93, kommer hem och tävlar.

Om det dyker upp några andra proffs är i dagsläget osäkert. Några från de mindre stallen kan vi nog räkna med. Men proffsen i Pro Tour som skall köra Tour de France, Falukillen Marcus Ljungqvist, Magnus Bäckstedt och Tomas Lövkvist lär knappast ställa upp. Visserligen håller Marcus Ljungqvist dörren lite på glänt.

- Jag har haft planer på att köra Solleröloppet. Men jag avvaktar för att se hur det går i tävlingarna innan. Dessutom vet jag inte om jag kommer hem före Tour de France. Vi kanske skall ha ett läger innan Touren, säger Marcus.

Morasonen Nicklas Axelsson har äntligen fått klartecken att börja tävla. Allt strul som varit i hans stall Universal Café verkar vara löst.

- Vi åker nog till Spanien för att hitta några tävlingar. Men sedan kommer jag hem och kör SM i Värnamo veckan före Solleröloppet, säger Nicklas och tillägger:

- Jag vet inte hur det blir med Solleröloppet. Vi får se vilka tävlingar det blir.

Men när han får höra den nya bansträckningen blir Nicklas än mer intresserad av Solleröloppet, duktig klättrare som han är.

- Det är fint med lite backar, säger han.

Så vi kan nog räkna med att Nicklas Axelsson dyker upp framför Sollerö kyrka på midsommaraftonens morgon när starten av den 71:a upplagan av Solleröloppet äger rum.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons