Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SOK tänker om – Falun föreslås som en av arrangörsorterna till OS

Svenska olympiska kommitén, SOK, vill arrangera vinter-OS i Sverige år 2026. Tidigare har politikerna varit negativt inställda till att anordna vinter-OS i Sverige, men nu kommer SOK lägga fram ett nytt koncept med en smalare budget, där Falun finns med som tävlingsort. Det skriver DN.

Annons
Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK.Bild: Jessica Gow/TT

Sedan tidigare har det sagts nej till OS i Sverige år 2026.

Men SOK ger inte upp. I ett nytt förslag är budgeten mindre, och den tidigare avvisade orten Falun finns nu med på bordet igen. Detta finns med i ett förslag som SOK kommer att visa i ett möte med allianspartierna.

Det tidigare förslaget var att bygga nya backhoppningsbackar i Stockholm, där Stockholm och Åre skulle stå som arrangörer för OS, men nu är det nygamla förslaget om att Faluns redan befintliga hoppbackar ska kunna användas med i planen, vilket skulle göra Falun till den tredje orten för OS. Det skriver DN.

Peter Reinebo, verksamhetschef inom SOK, menar på att de aldrig har sagt nej till Falun.

– Det är möjligt att vi uttryckte oss slarvigt. Vi har sagt att vi vill ha ett koncept som vi tror kan vinna och nu finns Falun med i det koncept som vi kommer att visa för Alliansen, säger han till DN, och berättar att Stockholm och Åre föreslås att dela på tävlingarna i alpint, freestyle, snowboard och freeskiing.

Enligt DN kommer den nedskurna budgeten innebära en minskning på tio procent jämfört med den tidigare budgeten.

Mer läsning

Annons