Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofie imponerade mest

Annons

Tre timmar senare stod Hedemorakillen Fredrik Anger som segrare i triahlontävlingen Utmaningen.

- Jag kan hålla med om att det var överraskande, säger han efter målgången.

Den tredje dagens tävlingar i Säters triathlonvecka var tillägnad motionärerna, med både en individuell klass och en stafett.

Ljustern såg inte direkt inbjudande ut i gårdagens höstväder, som inkluderade regn och snålblåst. Men det var inget som hindrade Fredrik Anger att anmäla sig till Utmaningen i sista stund.

I junioråldern var Fredrik en flitig triathlet, men trots att han inte riktar in sig på sporten är han fortfarande ganska vältränad.

- Jag har alltid tränat löpning och sen så spelar jag fotboll i Husby några gånger i veckan.

Och det var just löpningen som bärgade segern.

- Löpningen vet jag att jag behärskar, men att cyklingen skulle gå så bra trodde jag inte, säger Fredrik som hade problem innan start.

- Våtdräkten sprack när jag skulle sätta på mig den så jag fick simma i enbart badbyxor, så det var lite kallt. Dessutom tappade jag en hel del i växlingen mellan cyklingen och löpningen.

Herrsegraren Fredrik Anger i all ära, men den som imponerade mest var Avestatjejen Sofie Morelius.

Herrarna och damerna startade samtidigt och redan efter simningen hade hon tagit ett rejält kommando på hela startfältet. Därför var hennes kommentar efter loppet en aning oväntad.

- Simningen gick inte alls bra, jag fick imma på glasögonen och såg knappt varken rundningsbojen eller land, säger Sofie.

Men i täten var hon trots allt. Och en aning överraskande, både för henne själv och publiken, behöll hon ledningen även under cykelsträckan.

- Flera gånger trodde jag att jag hade kört fel eftersom grabbarna aldrig kom ikapp mig. Men det hade jag inte så jag är väldigt nöjd med cyklingen idag.

Precis vid växlingen till löpning hade hon dock fått sällskap av tre killar och några planer att hänga på fanns inte.

- Nej, jag släppte direkt. Men så här efteråt känner jag att jag kanske kunde orkat att följa med i tempot.

Sofie Morelius har under de senaste åren trappat ner när det gäller triathlon, men efter gårdagens styrkebesked börjar hon känna ett sug att öka träningsdosen.

- Jag kanske ska börja träna hårdare igen. Vi får se, säger hon.

Gagnsingarna hette segerlaget i stafetten. Tre i varje lag delade upp sträckorna simning, cykling och löpning. Och tätstriden avgjordes på den sista sträckan. Duktige löparen Clas Björling gick ut två och en halv minuter efter ledande lag Team Blå Lågan.

- Det var bara att köra så hårt som möjligt från start. I backen efter två kilometer fick jag kontakt, berättar Clas som på söndag även är med och tävlar i SM-stafetten.

Säterlaget CK Nathén kom in på en tredjeplats och enligt killarna Joakim Ruth, Fredrik Hjelt och Jakob Dalan var det deras sämsta resultat.

- Det här är nog femte året vi är med och vi har som sämst blivit tvåa. Vi måste nog börja träna igen, säger Joakim Ruth som tog hand om den sista sträckan.

JOHAN BENGTS (TEXT) JENNY DANIELSSON (FOTO)

Mer läsning

Annons