Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Bleckur överraskade alla

/
  • Förvånad segrarinna. Hemmacyklisten Sofia Bleckur var både glad och förvånad då hon först av alla damer passerade mållinjen i SM.  Foto: Jörgen Wåger
  • Guldkille. Oskar Byhlinder, IK Jarl, tog SM-guldet i herrjuniorklassen.  Foto: Jörgen Wåger

Annons

Bland alla mountainbikespecialister i skogarna kring Rättvik var det en skidåkare som var snabbast.

- Jag har tagit USM-guld på skidor, men inget som senior. Och att jag kunde vinna SM här var ganska oväntat, menade Sofia.

SM-vinnaren Bleckur körde hem guldet med klar marginal före Therese Lindqvist, Mjölby, och med Trosa Vagnhärads Hannah Myerscough på tredje plats.

Sofia överraskade alla och inte minst sig själv.

- De gånger jag tidigare tävlat mot Hannah har hon slagit mig klart, berättade guldtjejen från Rättvik som med armarna i vädret kunde motta hemmapublikens ovationer.

Sofia har den senaste tiden tränat en hel del efter Mörksuggejakten-banan. Och att känna en bana är knappast till någon nackdel. Trots att Jarlcyklisten ett par gånger under loppet "tappade bort" Myerscough blev hon aldrig riktigt orolig.

- Jag vet att Hannah är väldigt stark på grusvägar och det var när vi körde i skogen som jag kom ikapp henne.

- Vid Dalhalla hakade jag på några grabbar och då orkade Hannah inte hänga med. Hon hade fått dra mycket och var väl trött då, menade Sofia.

I mål var Bleckur 2.41 före silvertjejen Therese Lindqvist. En sliten Hanna Myerscough fick nöja sig med bronset.

- Jag har problem med ett löparknä och kan inte springa. Därför har det blivit mycket cykelträning, var Sofias förklaring till framgången.

Men trots SM-guldet tänker hon inte byta idrott.

- Skidor är fortfarande nummer ett för mig. I vinter är SM det stora målet och sedan vill jag gärna köra världscupen, sa guldtjejen från Rättvik.

Arrangörsklubben kunde glädja sig åt ytterligare ett guld. Oskar Byhlinder segrade i herrjuniorklassen och tog därmed sitt andra SM-guld i karriären.

- Jag vann tempot i H15-16 i fjol och det SM-guldet rankar jag högre. Till helgen ska jag försöka försvara mitt guld, sa den snart 17-årige herrjuniorsegraren och syftade på kommande SM-tävlingar i Huskvarna.

I den tunna damjuniorklassen blev det också hemmaseger, genom Angelica Edvardsson.

Till sist kan vi nämna att närmare 1 000 cyklister ställde upp i årets Mörksuggejakten.

Mer läsning

Annons