Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södergren missade mållinjen

Annons

Anders Södergren klev ordentligt in i handlingen på det sista av de åtta 3,75-kilometersvarven. Hans ryck kom dock för tidigt. Och tjugo meter före mål kastade han fram vänsterbenet i kampen om platserna bakom tättrion i tron att han var i mål.

- Det var en linje där också. Men jag såg ju att de andra fortsatte...

Fadäsen kostade tiondelar och möjligen ett par placeringar. Han var mindre än sekunden efter franske fyran Em- manuel Jonnier och italienske femman Giorgio di Centa. Och det var inte mer än 2,3 sekunder fram till segrande tysken Tobias Angerer. Mathias slutade 21:a.

- Du förstår väl att det här var ditt genombrott?

Det sade förbundskaptenen Inge Bråten till Britta Norgren efter elfteplatsen i damernas masstartslopp över 15 kilometer i världscupen på lördagen.

Framgången kom dessutom precis i tid för att ge Norgren en OS-biljett. Formellt tar Sveriges olympiska kommitté (SOK) ut de sista OS-resenärerna den 23 januari.

Med på listan över aktuella finns Britta Norgren.

SOK kräver egentligen placeringar bland de åtta främsta i internationell konkurrens för att ge klartecken till OS. Men det finns ett damstafettlag också som behöver en ytterligare deltagare som reserv.

- Han sa att jag kan börja ladda för OS, förklarade en mycket nöjd Britta Nor-gren.

Det gick bra hela resan faktiskt. I mål var Britta Norgren som elva inte mer än 50 sekunder efter segrande tjeckiskan Katerina Neumannova - och inte mer än 26,5 sekunder bakom norska skiddrottningen Marit Björgen på tredje plats.

Fem svenskor har fått klartecken i längd till OS; Lina Andersson, Anna Dahlberg, Elin Ek, Emelie Öhrstig och Anna-Karin Strömstedt. Det kommer att bli en sjätte.

För dalaåkarna blev det ingen lyckad lördag. Moras Elin Ek åkte in på 18:e plats, 1.06 efter Neumannova, medan Vansbrotjejen Anna-Karin Strömstedt bröt.

Det var dock inte värre med Anna- Karin än att hon kunde ställa upp i gårdagens stafett. Det svenska laget, med bland annat Strömstedt och Ek, tog sig in på nionde plats, 3,5 minut efter segrande Finland.

Redan på första sträckan försvann chansen till en framskjuten placering i OS-genrepet. Normalt så pålitliga starttjejen Lina Andersson var helt ur slag och tappade en hel minut. Hon växlade som elva.

Emelie Öhrstig föll tillbaka mot slutet och tappade också en minut innan Elin Ek och Anna-Karin Strömstedt tog över.

- Det var väl med tanke på bland annat jaktstarten i OS som jag fick köra en fristilssträcka i dag, sa Ek.

- Jag har en bit kvar efter förkylningen, sade Strömstedt, som bröt lördagens individuella lopp för att inte riskera någonting.

För det blågula herrlaget gick den än sämre. Förstalaget hamnade på en trettonde plats efter en rejäl fadäs där Peter Larsson slagit in på fel spår.

Andralaget, där bland annat Falu- Borlänges Fredrik Östberg ingick, var ännu sämre och ingen av kandidaterna till OS-stafetten stärkte sina aktier.(TT/DT)

Mer läsning

Annons