Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderbergs sista show

Annons

Natten efter dramat mot Holland hade den avgående förbundskaptenen tackat var och en av spelarna för en fantastisk tid.

- Det var mycket starka känslor, sade landslagets presschef Jonas Nystedt.

Den långa natten hade glidit över i ännu en morgondag. Den första i Tommy Söderbergs nya liv.

Han har varit arg, han har varit besviken, han har skruvat sig genom hundratals pressträffar, han har sagt att han inte gärna ger sig ut i offentlighetens skarpa ljus.

Nu lyste det om honom, av fridfullhet.

Tommy Söderberg, denne märklige man, bestämde sig för länge sedan att EM skulle bli en njutning, en sista resa på den stora scenen och han skulle ta in allt.

Han sade:

- Slutet är vemodigt, men också början på något nytt och spännande. Jag har aldrig fått vara med om så härliga spelare och ledare. Vi är en liten fotbollsnation som skapat mycket tillsammans. Vi gjorde en prestation mot Holland, vår bästa match, men på ett grymt sätt fördes vi ut ur turneringen.

- Svensk fotboll är på gång. Det har vi visat, det har U21-landslaget visat.

- Troligen kan det stimulera kommundirektören till att satsa på fotbollsplaner. Det är viktigt för framtiden.

Vad ska du göra nu?

- Vi får se, jag har inte tänkt på det.

En utsliten höft ska under operationskniven, en välförtjänt semester väntar. Någon gång sent i höst är han tillbaka på posten han egentligen aldrig ville lämna 1997, den som bas för U21-landslaget. Tänkte du under matchen på att det var den sista som förbundskapten?

- Jag kände mig som en i fotbollsfamiljen. Nu får jag se matcherna ur helikopterperspektiv, precis som ni. Det är den lilla skillnaden framöver, sade Söderberg.

Hur blev du avtackad?

- Det är en sak mellan oss, men jag blev varm inombords av tacktalen. Spelarna är bra på sånt. Det är den stora belöningen här i livet. Att vara ledare är som norrmännen säger att vara "stötteapparat".

Förbundets vice ordförande Bengt Madsen tackade spelarna och Söderberg.

Målvakten Magnus Hedman höll ett långt och varmt tal till honom. Men det var Tommy Söderbergs känslomässigt starka hyllning till varje spelare som fick ögon att tåras långt efter midnatt, kort efter en av de grymmaste svenska landslagsförlusten någonsin. (TT)

HENRIK SKIÖLD

Mer läsning

Annons