Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snowboard är hans liv

Annons

Att döma OS är inget nytt för Ola. Han var huvuddomare även i Nagano. Och sedan mitten av 1990-talet har han, ända till våras, dömt snowboard - och även freestyle - världen runt på heltid.

- Som mest under en säsong blev det 53 tävlingsdagar. Jag dömde både FIS- och ISF-tävlingar.

- Snowboard har varit mitt liv och jag har i stort sett levt i kappsäck, säger Ola.

Men sedan i maj är livet i alla fall delvis annorlunda. Livet i kappsäck har bytts mot en lägenhet vid Promenaden i Falun, det kringflackande livet i snowboard-gänget mot ett litet kontor i skidförbundets kansli på Lugnet.

- Min första egna lägenhet sedan jag flyttade hemifrån som grabb, säger han stolt.

Nu väntar han bara på att flickvännen Tina Tanaka ska flytta hit också. Hon är japanska och bor i Tokyo.

- Vi möttes faktiskt i ett domartorn vid en freestyle-tävling.

Nu ser Ola fram mot att få träffa Tina i Salt Lake City.

- Hon ska döma freestyle där borta.

Ola Sundequist är inte bara överdomare i OS. Han har över huvud taget ett mycket stort inflytande över hur halfpipe ska bedömas.

- Målsättningen är att publiken och vi i domartornet ska ha samma segrare. Den dagen publiken och vi domare har olika vinnare i tävlingarna är vi illa ute.

Som officiell OS-funktionär är det naturligtvis strikt objektivitet som gäller för Ola mi OS.

- Det är inget problem. Jag känner ju alla åkarna så väl. Jag är inte speciellt rädd att vi ska bli bombarderade med snöbollar.

Han tror dock på goda svenska medaljchanser:

- Våra åkare är så duktiga att alltid någon finns med i toppen. Så tror jag det blir i OS också även om konkurrensen är stenhård. Det är ju bara den yttersta delen av världseliten som får plats i den kvot snowboard har.

- Ett par-tre medaljer är inte alls uteslutet.

Men då är det inte tack vare generositet från överdomare Sundequist och hans kollegium utan på grund av egna prestationer.

- Vi som ska döma i OS träffades och dömde världscuptävlingarna i Arosa och Alpes d´Huez för en tid sedan, det fungerade utmärkt.

Några häftigare protester har han heller inte varit utsatt för som snowboarddomare. Värsta upplevelsen kom i stället i en freestyletävling.

- Det var i Tignes i Frankrike. Den store hemmafavoriten Edgar Grospiron blev bara trea. Då började publiken skaka domartornet så jag trodde det skulle rasa. Det var lite pirrigt, säger Ola som direkt efter OS drar så långt från snö och piper man kan tänka sig. Till Hawaii där kompisen Terje Hakonsen, norsk snowboardstjärna, har ett av sina hus.

- Ingen snö men golfbanor och surfing. Det blir skönt.

Fast lite av sitt nya liv fick allt Ola känna på när Hawaii blev aktuellt.

- Jag fick ju knalla upp till Mats Årjes och be om semester. Att behöva be om ledigt har jag inte varit van vid tidigare i mitt liv.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons