Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöräddningen

Annons

- Tiden rann i väg, och vi behövde snabbt få tag i snö. IFK Falun ställde upp, vilket var oerhört positivt, säger Kaj Hansson, Skidspelsbasen.

Det som gjorde att skidspelsarrangörerna tvingades ta det här drastiska beslutet, var dels att den utlagda snön på själva stadion smält bort i stor omfattning.

Dels att man inte kommit åt snöreserven, på 5 000 kubikmeter, som ligger lagrad ovanför Sjulsarvet.

Blidvädret har nämligen gjort att marken blivit mjuk, vilket stoppat de tyngre fordonen från att komma fram.

- Det gjorde att vi tappade värdefull tid. Med snön från Källviken har vi sparat in tid. Vi har lagt ut den på stadionområdet, förklarar Kaj Hansson.

Under natten till torsdagen skulle ett nytt försök göras med att få ut snön från Sjulsarvsområdet.

- Väderprognosen pekar på kallt väder, vilket borde innebära att bärigheten på marken blir tillräckligt bra för att ta sig fram, säger Kaj.

Från IFK Falun Alpin fanns det ingen tvekan, när Skidspelsarrangörernas förfrågan kom.

- Vi ansåg att vi kunde lämna ifrån oss snö i de här mängderna nu. Det påverkar inte åkningen i stora backen, det vill jag poängtera, säger Olle Stenhamre, ordförande.

Men för tre veckor sedan sa ni nej till en liknande förfrågan från arrangörerna av The Battle. Kommentar?

- Då var det mer säsong i backen än vad det nu är. Vi har också mycket snowboardåkning i Källviken, det får man inte glömma bort.

- Men nu har den delen avtagit nästan helt, och det är snön från "pipe-delen" som skidspelen fått köpa, förklarar Stenhamre.

IFK Falun tar betalt för kostnaden man haft för att tillverka snön. Men mer än en symbolsumma handlar det egentligen inte om.

Klubben och skidspelsarrangörerna har nämligen kommit överens om att de som har säsongskort i Källviksbacken, kan se Svenska Skidspelen gratis.

- En bra lösning, slutar Kaj Hansson.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons