Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags för start

Annons

Start och mål i fredagens sprint sker på regementsområdet medan lördagens klassiska tävling och söndagens Kopparkavle avgörs vid Kapellberget (Falukrossen), mellan Falun och Borlänge.

-Det blir spännande. I det området har det inte varit någon tävling sedan 1976 och då deltog ingen av dagens elitlöpare, säger banläggaren Roger Larsson.

Sent på fredag eftermiddag inleds helgens orienteringsfest med den fjärde deltävlingen i elitserien, för övrigt den enda sprinten av de totalt sju deltävlingarna i elitserien.

- Vi har fått i uppdrag av förbundet att göra banorna så VM-lika som möjligt. Och VM i Västerås senare i år kommer att avgöras i parker och bland byggnader, ungefär som här på kasernområdet och i Stadsparken, säger Roger Larsson.

Startfälten till helgens tävlingar ser starka ut.

-Hittills är det bara Hanne Staff som inte har anmält sig av de sex bästa som just nu ligger i topp i elitserien på dam- och herrsidan, säger Helena Tilander, pressansvarig.

-Ja, trots att vi har arrangerat flera stora tävlingar, så har vi nog aldrig tidigare haft så många elitorienterare här förut, säger Agne Nyberg.

För de som inte är kvalificerade att springa i elitserien på fredag finns även möjlighet att delta i Utmanarsprinten.

-Det är samma bana som för eliten och det finns alltså möjlighet att jämföra sig med de allra bästa, säger Roger Larsson.

För det Svenska orienteringsförbundet, som ansvarar för elitserien, är det viktigt att samtliga deltävlingar håller hög klass. Därför har förbundskaptenerna Göran Andersson och Marita Skogum besökt tävlingsplatserna och delgivit sina synpunkter.

Den klassiska tävlingen är en av tre i Sverige som ligger till grund för världsrankingen, vilket gör den extra attraktiv för elitorienterarna.

Leksands Kalle Dalin har inlett elitserien starkt och ligger tvåa efter tre deltävlingar. På hemmabanorna borde det finnas chans till en ny topplacering för falubon. Kalle står dock troligtvis över sprinten för att i stället lägga all kraft på den klassiska tävlingen. Det har han råd med eftersom han kan räkna bort en tävling i sammandraget.

På damsidan ställs Dalarnas hopp till Domnarvets Karolina A Höjsgaard och Stora Tunas Emma Engstrand.

STEFAN ERICSON

Mer läsning

Annons