Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är det dags – igen

Annons

- Tycker jag med, säger Håkan Rystedt, projektledare för Borlängeevenemanget, vilken under måndagen diskuterade banstråk och annat med SVT-folk och Borlänge Energi.

Tv-folket för placering av de tio kameror som ska täcka den runt 600 meter långa bansträckningen, energifolket för att tillmötesgå kraven på ljusstyrka under kvällsevenemanget.

- Förra gången var ju slingan som ska åkas längre och då gick det alldeles utmärkt här på travbanan.

- Det finns ingen anledning tro att det blir annorlunda den här gången, säger producenten Per Theorell, som kommer att ha runt 25 man, kameramän och tekniker, igång under tävlingen.

Tävlingen blir den tredje med världscupstatus i Borlänge.

2001 avgjordes den första i Bergebo (då Per Elofsson avgjorde världscupen genom att vinna före - Johann Mühlegg).

Två år senare handlade det om en succéartad sprintcupfinal inför 7 000 åskådare och nu är det dags igen alltså.

- Inför förhoppningsvis 10 000 på publikplats den här gången. Rommetravets faciliteter sväljer också 15 000 om så skulle behövas, säger Rystedt, som lovar ett publikvänligt evenemang, som ska ta en och en halv timme i anspråk.

- Efter tävlingen bjuder vi sedan på en skoter-uppvisning i tillägg för den som vill. Säkert en upplevelse det också, menar Håkan.

Snötillgången, då vädrets makter är som den är nuförtiden?

- Vi garderar oss förstås. Lägger precis som förra gången upp ett laget vid flygfältets reservbana och har dessutom tillgång till konstsnö via flera anläggningar i kommunen.

- Gardera helt kan man aldrig ,men näst intill vågar jag nog göra det, vill Rystedt ha sagt.

Får han som han vill, projektledaren, så blir tävlingsvädret "precis som förra gången" också.

- Vi hade ju haft stora problem med värme och slask dagarna innan.

- Men på tävlingsdagen rådde perfekta förhållanden. Vi fick till ett fast och tjockt lager snö för de tävlande, temperaturen höll sig kring noll och publiken strömmade till för att se världseliten tävla.

- Det kunde inte blivit bättre.

Den gången hette dragplåstret världscupfinal med chans till svensk seger, Thobias Fredriksson vann också till slut. Den här gången kan de blågula framgångar under OS i Turin i februari bli dragplåstret.

- Vi hoppas det. Inte minst eftersom jag anser att Sverige och svenska åkare är världsledande inom just skidsprint, så bör det finnas goda möjligheter att en eller annan blågul medaljör är på plats i Romme den här dagen, säger Håkan Rystedt.

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons