Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snacka om guldläge

Annons

- Det känns lite märkligt, säger Holmdahl själv om det faktum att han tränat både KFUM Örebro och Engelholms VS från Skåne den här säsongen.

På söndag ställs de mot varandra i den första SM-finalmatchen i bäst av fem. Spelplats då är Idrottshuset i Örebro.

- Men jag tror nog att jag kommer att sitta på Örebrobänken, det känns mest rätt.

Och som inte det skulle räcka har Holmdahl, från den lilla byn Rikkenstorp utanför Grängesberg, också hjälpt det danska laget Holte IF från Köpenhamn att bygga upp fysiken.

Hur har det här gått till, Nisse?

- Att jag kom i kontakt med Engelholms VS beror på en spelare som heter Åsa Gustavsson och som jag tränat i Örebro. Hon flyttade tillbaka till Skåne och började spela med Engeholm den här säsongen och tyckte att man skulle ta efter Örebros fysträning.

Holmdahl fick en förfrågan från den skånska klubben och vid den tidpunkten hade KFUM Örebro inte förlängt hans kontrakt.

- Det var därför jag tackade ja. Men så hörde Örebro av sig och på den vägen är det. Örebros kanandensiske tränare har grymtat en del över att jag hjälper Engelholm, men det beror ju på att hans egen klubb var lite sen.

En gång i månaden har Holmdahl rest till Ängeholm för att följa upp hur spelarna följt hans träningsprogram.

- De har tränat fyra gånger i veckan efter mitt program och utifrån de tester vi haft kan jag konstatera att det hänt mycket. Spelarna har utvecklats fysiskt och orkar mer.

Och om det är det som ligger bakom det faktum att fjolårets kvartsfinalist nu är framme i final vill Holmdahl inte ta åt sig hela äran av.

Han ser dock Örebro som favorit i SM-serien.

- Ängeholm har visserligen ett bra lag, men det är bara Åsa Gustavsson som sticker ut. Örebro har flera spelare av hög klass.

Engeholm slog ut fjolårsfinalisten Elverket från Vallentuna i semi medan Örebro hade en holmgång mot Kolbäck på sin halva.

- De fyra matcherna slet hårt på Örebrospelarna, säger Nisse.

Genom tidigare Örebro-coachen Tony Westman, nu dansk förbundskapten, fick Holmdahl också en förfrågan från den danska klubben Holte IF.

- De har haft flera skador i laget och ville förbättra fysiken och eftersom det är så nära mellan Ängeholm och Köpenhamn gick det att kombinera.

- Även om svensk damvolleyboll inte är stark internationell ligger man ytterligare efter i Danmark och jag tyckte tjejerna i Holte var dåligt tränade när jag kom dit.

Men Nils Holmdahl har inte nöjt sig med det här. Han har också varit engagerad av handbollsklubben i Ludvika för att stärka den fysiska statusen hos säsongens nykomling i division 1 norra för damer.

- Jag måste säg att jag var överraskad att det var så pass många spelare i LHF som inte var på det klara med vad som krävs när det gäller träning på den här nivån.

Homdahl har ingenting emot att fortsätta jobbet med LHF-tjejerna, men anser att klubben snarast bör presentera ett tydligt koncept inför framtiden.

- Vilka visioner har man för damlaget och man bör nog snarast gå igenom läget i truppen och ta reda på vilka som är beredda att stanna. Även om tjejerna gjorde en stark avslutning och uppfyllde målsättningen att hänga kvar tycker jag det har saknats en äldre, stabil spelare i laget.

Men som sagt, nu är det SM-finalen i volleyboll som gäller den närmaste tiden för Nils Holmdahl, där han på något sätt blir vinnare - oavsett utgången i finalserien.

Fotnot: Nils Holmdahl har i sin träning utgått ifrån vad den ryske professorn Juri Verkhoshanski introducerade under den gamla Sovjettiden när det gäller spänstträning.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons