Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbast i hemmabacken

Annons

- Den kunde ju inte blivit bättre. Vinst båda dagarna och i tillägg totalseger i Pensum Cup, hundraprocentig utdelning, strålade Kristina, sedan hon konstaterat att söndagstävlingen gav en ny seger över A-landslagstjejen Frida Hansdotter från Norberg i tillägg till den hon inkasserade i lördagsupplagan.

I den skiljde 20/100 sekund, i söndagens 3/100.

- Vi brukar kriga om hundradelarna, Frida och jag. Den här helgen var det alltså min tur, konstaterar "Krickon", som hon allmänt kallas.

Varför "Krickon"?

- Pappa brukade alltid kalla mig Krikolina Mandelspån som liten. Jag tror det är därifrån smeknamnet kommer, förklarar 24-åringen.

Nästa uppgift för den snabbåkande Borlängetjejen blir Världscuptävlingarna i finska Levi.

Där får hon också sällskap av storasyster Malin, sjua respektive fyra i Nybro, som liksom "Krickon" hittat formen i slutet av säsongen.

- För min del var jag väldigt osäker under början av säsongen, men efter den fjärdeplats jag fick till i en Europacuptävling efter jul har det lossnat.

- För både mig och Malin tycks det, säger Kristina.

Vilken fick hela fjolårssäsongen spolierad på grund av en knäskada.

- Ett korsband var av. Läktiden var i vanlig ordning lång så hela vintern gick förlorad, konstaterar hon.

I dag känner hon ingenting av skadan, varför hon ser fram mot det som komma skall.

- SM är något som känns väldigt viktigt. Där ställer nog de allra flesta av de bästa upp och då får man en rejäl koll på var man står.

SM ska också Charlie Bergendahl åka. Bjursåsåkaren ställde upp i söndagstävlingen i Nybro för att, som han själv yttrade, "definitivt kunna säkra slutsegern i Pensum Cup om något skulle hända".

Men ingenting hände, varför den spektakulära urkörning Charlie bjöd på under andra åket inte spelade någon roll.

- Hur det blir i framtiden återstår att se. Det blir inte mycket träning nu för tiden, jag satsar på jobb och studier istället och åker utför bara när jag känner för det, kommenterar Charlie, sedan han sett Sundsvallsåkaren Magnus Andersson åka i mål som vinnare av söndagstävlingen.

Lördagens tävling toppades av Huddingetalangen Mattias Hargin.

Ur dalasynpunkt gladde annars ett gäng yngre åkare med fina insatser i Nybrobackens slalomhang.

I första hand hemmaåkarna Erik Olsson och Ricko Eriksson på herrsidan och tjejduon Ida Hinders/Emma Vågbratt bland damerna.

Inte minst imponerade Erik, som ratades i JVM-truppen men nu via en femte och en sjätte plats bevisade att den fina vårformen håller i sig.

- Det tycks ha släppt nu äntligen och jag ser fram mot fortsättningen av säsongen, säger han.

- Till hösten hoppas jag komma in vid skidlinjen vid högskolan här i Borlänge, det vore toppen i så fall för den fortsatta satsningen.

Två talanger är de sannerligen, Erik och Ricko, även om den senare hade otur att köra ur strax före mål på söndagen och därmed missade en plats i toppskiktet av resultatlistan.

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons