Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba puckar i hockeyskolan

Annons

- Bara i Dalarna finns det fyra stora hockeyskolor, säger Thomas Andersson, skolchef för Tomas Jonssons hockeyskola. Utöver oss är det Leksand, Orsa och Furudal som genomför läger. Och dessutom finns det mindre "skolor" i åtminstone Borlänge och Säter.

I Falun kör Falu IF hockeyskola under tre veckor. Totalt är 405 ungdomar anmälda till en vecka vardera.

- Vi hade många ungdomar som ville komma, men vi har inte plats för flera, berättar Thomas. Tyvärr har vi fått tacka nej till åtminstone ett 30-tal ytterligare förfrågningar.

Linus och Pontus fick inte nej. Linus fick till och med vistelsen i present av Falu IF.

- Jag är sojaallergiker, berättar Linus. I vintras var jag med på Kopparpucken. Dom som gjorde maten glömde bort att jag var allergisk, och jag fick mat med soya i. Jag blev jättesjuk, och som tröst fick jag den här vistelsen av klubben.

Och när Linus, back i Huddinge Tigers, skulle åka - ja, då ville hans kompis och backkollega Pontus också vara med.

Att vara på hockeyskola är jobbigt.

- Vi kör två pass på isen per dag, berättar Linus. Dessutom får vi spela tre matcher under veckan.

Resten av tiden används till teori, bad och mycket annat. Äter gör man på Lugnetskolan. Frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål ingår i avgiften. Sover gör ungdomarna också på Lugnetskolan - på madrass på golvet. Om nu inte mamma och pappa finns med. Många bor i stuga eller på hotell tillsammans med föräldrarna.

Både Linus och Pontus har förresten kända släktingar.

- Jag har Bruno Liljefors som en anfader, berättar Linus.

- Och jag vet att jag är släkt med Gunnar Sträng, hävdar Pontus. Fast inte riktigt hur.

Men kanske är en av de andra deltagarnas pappor mera kända bland de deltagande ungdomarna. Han lär dyka upp på familjefesten på fredag.

- Micke Dubois (Svullo) har lovat att komma och hjälpa till med grillningen, berättar, Thomas Andersson. Det kommer nog att bli populärt.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons