Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smärtan är min vän

/

Annons

Jag vet inte hur många gånger jag har kämpat med gråten, velat slänga handskarna i backen och storma ut från träningslokalen. Thaiboxning, muay thai, gör ont. Ändå älskar jag det.

Thaiboxningen förändrade mitt liv i grunden. I en svettig, linimentluktande boxningsring i Norslund i Falun hittade jag hem. Dels fördes jag närmare mina thailändska rötter, dels förstod jag hur mycket psyket spelar in i fysiska prestationer. Blir du arg eller uppjagad under träning eller match, kan du räkna med att förlora. Det gäller att hålla sig iskall när motståndaren rusar emot dig. Aggressivitet hör inte hemma i ringen.

Jämlikheten är också något jag gillar med thaiboxningen. Det är sällan något tjafs; du möter oftast någon i din egen viktklass med ungefär liknande erfarenhet. Den som är i underläge, bestämmer takten. Tjejer och killar tränar ofta tillsammans, och ingen skulle ens antyda att tjejer inte tål stryk.

I mina ögon är kampsport vackert. Den psykiska och fysiska kraft som krävs för att vinna är enorm. Ni vet hur ont det gör att slå i smalbenet i en byrå när man är nyvaken och på väg till badrummet? Testa att med full kraft smälla ihop samma smalben med en spetsig armbåge tio gånger under samma match. Utan att röja en min.

Jag och många kampsportsutövare får ofta höra att våld är fel. Vilket våld undrar jag? Två personer som frivilligt ställer för att möta varandra i en sport där teknik och säkerhet står i fokus kan knappast jämföras med ett fylleslagsmål eller en misshandel på stan. Däremot ska man inte sticka under stol med att smärta följer med sporten; det gäller att bli vän med den.

Det gäller också att skilja mellan olika kampsporter. I karate blir du diskad om du slår ner någon, medan knockout är tillåten i Mixed martial arts (MMA) och i de högre klasserna i thaiboxning. Ändå har svensk kampsport aldrig haft ett dödsfall. Ridsport däremot, skördar i snitt fyra dödsoffer per år.

Till alla föräldrar där ute: Uppmuntra era barn att börja med en kampsport. De kan inte få en bättre grund att stå på i livet. Den respekt, disciplin och ödmjukhet de får lära sig kommer de alltid att bära med sig. Har man en gång känt kraften i ett korrekt slag eller en spark blir man också försiktigare med att använda kroppen som vapen.

Mer läsning

Annons