Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM – första avstampet mot orienterings-VM

Annons

För de flesta elitorienterarna är det naturligtvis en bra placering i SM som eftersträvas. Men för de allra bästa orienterarna är det också en del i slaget om de sju platserna på herr- respektive damsidan till VM i Japan i augusti.

- Här gäller det att visa resultat, säger Leksands Kalle Dalin.

- Därför har jag släppt på träningen de sista dagarna och mest kört intervall. Allt för att få en första formtopp lagom till SM.

Kalle är en av dem som har en klar chans att till slut finnas med i den VM-trupp som Göran Andersson kommer att ta ut i juli.

Förutsatt att han börjar visa goda resultat. Han ingår redan i A-landslaget och han finns också med i den förstärkta A-lagstruppen som ska på läger i Litauen efter Jukkolakavlen om två veckor.

- Vi har tre VM-testlopp i Norge 30 juni till 2 juli, säger landslagskaptenen Göran Andersson.

- Där avgörs slutgiltigt vilka som får vara med. Men de loppen sammanvägs med vad löparna presterat i en del andra lopp som vi observerar. Och där finns sprinten vid SM med i bilden - även om den inte liknar VM-sprinten i Japan.

Skillnaden är att SM-sprinten i Umeå springs på ett gammalt regementsområde. I Japan blir det skog och terräng.

Bland de som tagits ut till lägret i Litauen finns många dalalöpare. Utöver Kalle Dalin finns även vårens bästa svenska landslagslöpare med - IFK Moras Martin Johansson. Ludvikakillen David Andersson, tävlande för Hakarpspojkarna, hör även han till de kompletterande löparna. Och på damsidan finns ju gott om dalatjejer i A-landslaget: Karolina Arewång-Höjsgaard, Emma Engstrand, Elin Dahlstedt och Ulricehamns Jenny Johansson, som bor i Falun.

Bland dessa är troligen Karolina, Emma och Jenny ganska självskrivna i VM-truppen. De har hittills i vår visat att de är i en klass för sig, och frågan är närmast bara vilka och hur många distanser de får springa i VM.

På herrsidan ser det tuffare ut. Södertäljes Niclas Jonasson lär väl få följa med i egenskap av regerande världsmästare på sprint. Men vilka övriga blir avgörs den närmaste månaden.

- Och där tänker jag också vara med och slåss om en plats, säger Malungs Håkan Eriksson, som tror på framgångar i helgen.

- Det är att ta mig till VM som är mitt mål i år. Jag har haft en trög inledning på säsongen, men nu känns det som om formen är på väg. Jag är lika bra just nu som jag var i fjol vid samma tid. Nu gäller det bara att få till det.

Om dagens sprint-SM har betydelse för VM-uttagningen har söndagens ultralång-SM det inte. SM har, till skillnad från VM, gemensam start, och det innebär en helt annan typ av orientering än den som som blir i Japan.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons