Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-guld till Elin Ek

Annons

Att Elin Ek hade det bästa glidet var lätt att konstatera redan efter försöksheatet, när kampen om SM-medaljerna startade i går eftermiddag på Pagla Skidstadion i Boden.

Det handlade om att placera sig bland de 16 bästa för att ta sig vidare till kvartsfinalen, och det gick lekande lätt för Elin Ek, som också fick med sig klubbkamraten Helena Kalander, som startade 15 sekunder efter.

Elin Ek gled vidare i överlägsen stil mot semi- och A-finalen, men för Helena Kalander blev hemmafavoriten Lina Andersson, Piteå, och Maria Magnusson, Hakarpspojkarna, en lite för tuff uppgift i det första kvartsfinalheatet.

A-finalen blev stentuff; startsnabba Lina Andersson kopplade greppet direkt med klubbkamraten Emelie Öhrstig i den första branta uppförsbacken.

Elin Ek tappade några meter och låg sist och fick tampas med Åsarnas Mariana Handler längst bak i startfältet.

- Jag fick en dålig start, konstaterade hon.

Men Moratjejen bättre glid på skidorna firade triumfer i nedförsbackarna, och när upploppet startade var Elin Ek i högsta grad med i guldstriden.

- Jag förstod att det skulle bli tufft mot främst Lina Andersson, men lyckades få några meter, berättade Elin Ek.

Och det räckte som sagt, och det var en lite överraskad segrare som glädjestrålande höjde sina händer i segergest efter målgång efter stenhård spurtduell, där till slut Emelie Öhrstig och Mariana Handler tog andra, respektive tredjeplatsen.

- Visst, min största chans, och det jag främst siktade på, var att ta guld på tremilen.

Andra SM-guldet den här säsongen som kan bli ett tredje på söndag.

- Hur kul som helst, även om segern i jaktstart i Haninge känns som snäppet bättre. Blir det en tremil där inte vallningen, på grund av det blöta föret, blir avgörande - då ser jag en klar guldchans även på söndag, log Elin Ek, som kan börja se tillbaka på en strålande säsong.

Visst bjöds det också på daladans även på herrsidan, när Falun-Borlänge SK:s Mikael Östberg tog sig till A-finalen.

En tånagelslängd skiljde till en bronsmedalj, men efter målfoto blev det Östersunds Jerry Ahrlin som fick stiga upp på prispallen.

Vann gjorde inte helt överraskande världsmästaren Tobias Fredriksson, med Jörgen Brink på andra plats.

- Lite hårt kändes det, men jag får ändå vara nöjd, tyckte Mikael Östberg, som efter en säsong som varit lite upp och ned ändå kan fortsätta att glädja sig åt världscupssegern i sprint i Lintz.

För brorsan Fredrik Östberg blev det jumboplats i semifinalen, men som den bästa långåkaren i familjen är siktet inställt på revansch i söndagens femmil.

Elin Ek, Fredrik Östberg, lägg till namnet Magnus Jonsson, Falun-Borlänge SK - visst kan det bli mer daladans på söndag när det handlar om de längre distanserna.

SVEN-ÅKE MICHELSON

Mer läsning

Annons