Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM blev en medaljfest

Annons

- Jag trodde aldrig att det skulle bli en medalj i slalom, konstaterade en glad men överraskad Charlie.

Alpina SM avslutades med slalom på Vemdalsskalet. Vädret var helt emot arrangörerna. Värmen, och även snöblandat regn, gjorde underlaget mjukt och svårbemästrat, med många urkörningar som följd.

För Dalarnas del såg det mer än bra ut efter det inledande åket, med Martin Hansson i topp före två luleåkare. Charlie Bergendahl låg då fyra och Niklas Rainer, Borlänge, femma.

I det andra åket försvann åkare efter åkare, men en som höll hela vägen ner till mål var Niklas Rainer, som ledde med fem åkare kvar i tävlingen. Charlie Bergendahl petade dock omgående ner Niklas från toppen.

- Det var svårt, men det gick inte att köra allt för försiktigt. Något bra åk var det avgjort inte, summerade Charlie sitt åk med tre man kvar att köra.

Först ut var Luleås Mattias Kangas, som låg trea efter det första åket. När Mattias inte kunde straffa Charlies tid var hans medalj säkrad. Frågan var bara vad det skulle bli.

Tvåan efter det första åket,

Per Rönnmark från Luleå, fick

till ett riktigt guldåk och noterade det i särklass bästa andraåket. Ett

åk som skulle visa sig räcka till guld.

- Att ta det försiktigt och bli tvåa funderade jag aldrig på. Därför blev det väl som det blev, suckade Martin Hansson besviket, sedan han hamnat på en innerskida och försvunnit ur banan efter att ha klarat de första svåra fallgroparna i banan.

Därmed blev det en repris för Martin från SM i fjol, då han också försvann ur banan med guldet inom räckhåll i det andra åket.

I mål stod en överraskad guldmedaljör.

- Det här hade jag inte ens kunnat drömma om i mina vildaste fantasier, skrattade Per Rönnmark.

- Att det skulle bli slalomsilver hade jag inte vågat hoppas på.

Det här är onekligen min mest överraskande medalj, summerar Charlie Bergendahl utgången av SM.

Slalomsilvret bäddade för kombinationsguld för Charlie som därmed kunde summera SM med ett brons i storslalom, silver i super-G och slalom samt guld i kombinationen.

- Hade jag inte gjort missen i störtlopp hade jag haft en bra chans på medalj även där, rannsakar Charlie den lite slarviga missen som kostade honom en pallplats i det inledande stört-loppet. Som tur var kunde han

då fullfölja och sluta sjua, något som bäddade för kombinationsguldet.

- Ska jag summera SM så är slalommedaljen den mest överraskande, medan storslalom trots allt smäller högst. Då handlade det om sportsliga förhållanden och en mycket bra tävling i en riktigt svår backe, summerade Charlie sin insats i årets SM.

Om några veckor ska de olika landslagstrupperna nomineras, onekligen har Charlie stärkt sina positioner och bör nu åter finnas med. Inte minst med tanke på att han kan åka både fart och teknikgrenarna.

En dalamedalj till blev det och då för Borlänges Niklas Rainer. Försmädlig fyra i slalom, men det resultatet, tillsammans med hans tolfte placering i störtlopp, räckte till kombinationssilvret.

I slalom fanns det ytterligare tre glädjeämnen och det var Olof Buchar, Borlänge, som slutade nia och Rättviks Jörgen Ollas, som blev tia. Jörgen noterade för övrigt tredje bästa tid i det andra åket.

Unga morajunioren Mikael Forslund med startnummer 72 (!) behärskade det svåra underlaget och tog sig i mål som 16:e åkare av 82 startande.

Ett guld till blev det i lagtävlingen för Borlänges herrar genom Niklas Rainer, Olof Buchar och Jonas Pettersson.

På damsidan gjorde Anja Pärson sitt bästa i det andra åket, men kunde ändå inte matcha Anna Ottosson och Christine Hargin om de två översta platserna.

Rättviks Therese Borssén gjorde ett bra andraåk och slutade fyra, men avståndet fram till Anja Pärson på bronsplatsen var ändå sju tiondelar.

- Jag är ändå mer än nöjd med den här insatsen, summerade Therese SM-veckan i Vemdalen.

Moras Erika Forss, tia, Malungs Karin Ohlin, elva, Rättviks Elin Haag, tolva, samt Faluns Ida Hinders 15:e, såg till att Dalarna fick in fem åkare bland de 15 främsta, även om medaljerna den här gången uteblev.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons