Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta drömma, Tobias

Annons

Han och kartläsaren Bosse Holmstrand från Borås tog alltså hem förstapriset i dokusåpan Dakar challenge, som innebär start i det klassiska ökenrallyt.

- Jag har aldrig kört i öken tidigare och det kommer säkert att bli både krävande och häftigt. Det gäller att inte köra bort sig bland sanddynerna, skojar den glade dalmasen.

Att tävla i drygt två veckor har Tobias heller aldrig gjort, vilket han medger kommer att bli en rejäl utmaning.

I går flög de lyckliga unga svenskarna till Spanien för att bland annat prova ut de tävlingsstolar det ska svettas i under den tuffa 14-dagarsfärden genom sex länder, de flesta i Afrika.

Och först då kunde han kommentera tävlingen eftersom Eurosport krävt total sekretess av deltagarna innan slutresultatet visades av Eurosport i går kväll.

- Det var en tuff tävling men vi kände att vi hade en bra segerchans. Det gick bra i de flesta moment och när det gäller körproven var vi snabbast, påpekade Tobias.

En dieseldriven och specialbyggd Nissan Patrol på 300-400 hästar ställs till de unga svenskarnas förfogande och de får service och support under det långa rallyt av Nissans officiella Dakar-team.

Från början var det tio unga team (förare och kartläsare) som gav sig in i kampen, som bestod av en rad olika delmomentet, inledningsvis i Frankrike och med slutdelen i marockansk ökenmiljö.

Det handlade till exempel om körprov, mekanik och navigation, fysiska tester, orientering i öknen och testlopp i sanddyner.

Till finalen i Marocko kvalificerade sig fem par. Förutom det svenska var det ett spanskt, ett portugisiskt, ett engelskt och ett norskt.

De har följts och bedömts av en jury, ledd av japanen Kenjiro Shinozuka, vinnare av Dakar- rallyt 1997.

Och det var Tobias Johansson och Bosse Holmstrand som klarade den tuffa tävlingen bäst av alla.

Eurosport har närgånget följt tävlingen och portionerat ut uttagningsäventyret i sju halv-timmeslånga avsnitt.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons