Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slagskämpar kortvariga i karateklubben

/
  • Pelle Palenius är tränare i Falu shotokan karateklubb. Han säger att karate inte handlar om våld, utan om självkontroll.
  • Pelle Palenius ogillar våld och är inte förtjust i K1 och UFC.
  • Dan Wikström säger att de som är ute efter att slåss kommer att tycka att en karateträning är riktigt tråkig.

För Pelle Palenius, som har svart bälte, handlar karate främst om kroppskontroll. De som kommer till hans klubb för att lära sig slåss, tröttnar fort.
– De säger att det är för mesigt, men i själva verket orkar de inte.

Annons

Pelle Palenius är tränare i Falu shotokan karateklubb, en gren av karate som kännetecknas av tunga, djupa ställningar. Han säger att han ogillar våld, men att karaten säkert kan se hård ut för åskådare.

– Jag har alltid tyckt illa om våld. Det är fult och dåligt. Men för en oinvigd kan det säkert se våldsamt ut när vi håller på, men de som går mot varandra ska alltid vara på samma nivå. Det här är inget för dem som är intresserade av att gå på gatan och slåss. Visst kommer sådana hit, men de lägger av ganska snart. De säger att det är för mesigt, men i själva verket orkar de inte.

Det som tilltalade Pelle Palenius med karate, är att det är en fokuserad idrott där man alltid siktar mot en ny grad.

– För mig handlar karate om kroppskontroll, fysiskt tunga pass och lite filosofi. Sådant som K1 och UFC är jag inte särskilt förtjust i, jag ser det som legaliserad misshandel, även om de gör det mot någon som är med på det. De kampsporterna går ut på att du ska slå ner din motståndare, medan du blir diskad om du slår ner någon i karate.

Pelle Palenius säger att karate till stor del går ut på att visa respekt för de olika graderna och ödmjukhet mot sin motståndare. Han har aldrig märkt av några attitydproblem i sina grupper.

– Men skulle man upptäcka något mysko får man ta upp det, till exempel om någon lätt blir våldsam eller hård mot de som är mindre.

Han tror att folk nuförtiden är bra på att skilja exempelvis K1-galor från karate och att det inte finns så mycket fördomar om våld kopplat till just deras idrott.

– Men visst kan det komma en del yngre och säga att "jaha, har du svart bälte, då kan du slå ner någon". Då brukar jag säga att det kan du med, men det gör du väl inte?

Tränarkollegan Dan Wikström håller med om att folk inte längre tycks förknippa karate med våld i lika hög utsträckning som förr.

– Jag tycker att det lugnat ner sig nu, men på 80-talet, så fort det stod i tidningen om en misshandel så talades det om "karatesparkar", trots att de här personerna aldrig tränat karate. Det är bättre i dag, eftersom medierna bättre vet vad karate är. Visst, vi lär ut slag och sparkar, det kan man inte sticka under stol med. Men det är självförsvar naturligtvis och inte för att söka provokation. De som bara kommer hit för att slåss kommer att tycka att det är urbota tråkigt.

Mer läsning

Annons