Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släggmästaren ska testas på nytt

Annons

Dopningsfallen i OS i Aten är nu uppe i 20 stycken, och ett misstänkt dopningsfall utreds.

De två senaste är den ryske 400-meterslöparen Anton Galkin och den ungerske tyngdlyftaren Ferenc Gyurkovic.

Galkin testades positivt för en anabol steroid efter semifinalloppet i måndags. Galkin kvalificerade sig inte till final.

Gyurkovic, som tog silver i 105-kilosklassen, lär ha använt den anabola steroiden oxandrolon.

Internationella olympiska kommittén (IOK) söker nu också efter den ungerske släggmästaren Adrian Annus för att dopningstesta honom.

- Annus är föremål för testning utanför tävling. IOK har bett Ungerns olympiska kommitté att kolla var han håller hus, säger IOK-ordföranden Jacques Rogge till Reuters.

Ungerns olympiska kommitté säger att Annus måste låta sig testas snarast under fredagen för att inte bli av med sitt guld.

Dopningsprovet som Annus lämnade under OS visade inga spår av några otillåtna medel. Annus åkte hem till Ungern direkt efter segern, och förklarade där att han nu lägger av med slägga. Förmodligen åkte han hem för tidigt enligt IOK:s regler, och det är därför som man nu vill att han gör ett kompletterande dopningsprov.

Kanske misstänker IOK också att Annus lyckats mixtra med sitt urinprov som han lämnade efter segern. Han är god vän med den ungerske diskusguldmedaljören Robert Fazekas, som vägrade att lämna dopningsprov efter finalen då dopningskontrollanterna var extra noggranna med proceduren eftersom man misstänkte fusk.

Fyra ungrare riskerar avstängning för dopning efter OS, den fjärde är tyngdlyftaren Zoltan Kovacs som vägrade att lämna dopningsprov.

Ungerns olympiska kommitté tror dock inte att IOK är ute efter just ungrare under OS i Aten.

- Jag tror inte att IOK eller antidopningsbyrån Wada är ute på något korståg mot ungrare, säger Ungerns olympiske kommittéordförande Pal Schmitt. (TT)

TT

Mer läsning

Annons