Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydd räddar tänder

Annons

En ishockeyspelare löper i dag runt 20 procent högre risk än för tio år sedan att få tänderna förstörda.

En rapport framtagen av idrottens försäkringsbolag Folksam visar en markant ökning av antalet tand- och käkskador bland dem som varken använder galler eller tandskydd, en ökning som inte motsvaras av att hockeyn lockar fler spelare eller den ökade mängden träningar och matcher. Tuffare spel och fler höga klubbor kan i stället vara orsaken.

Men bland spelare födda 1984 och senare minskar i stället antalet tandskador - med 37 procent.

Detta sedan Svenska ishockeyförbundet från säsongen 2003/04 infört en regel om obligatoriskt tandskydd för dessa spelare.

- Vi ser att tandskydden har en direkt positiv effekt på tandskadorna och det är mycket glädjande. Det allra bästa vore givetvis om hockeyspelarna vågade fortsätta använda heltäckande galler, säger IngBritt Wallsten, skadechef på Folksam Norra Svealand, i ett pressmeddelande.

En som gick från galler till att spela med visir och tandskydd 2003 var Leksandsbacken Elias Granat.

- I början var det väldigt ovant, men man vänjer sig. Jag använder det inte på träningar, men på matcher har jag gärna tandskydd på mig, säger han.

- Får du en riktig smäll skyddar det inte, men det är skönt att ha med tanke på att tänder är så ömtåliga. Nu kan du dessutom få skydden så små du vill.

Tandskyddet ska vara framställt av tandläkare enligt godkända normer.

- Det är klart det kan vara svårt att vänja sig om man spelat utan hela livet. Men självklart rekommenderar jag andra spelare att använda det, säger Elias Granat.

Själv har Granat blivit tandskadad en gång i ishockeykarriären, då en tand i underkäken dog efter en smäll 2003.

Det obligatoriska tandskyddet gäller dock bara överkäken, där 70 procent av tand- och käkskadorna uppstår, men där andelen sjunker till 42 procent med godkänt skydd.

- Jag har säkert fått smällar mot överkäken under de här två åren, även om jag inte kommer ihåg det. Jag har i alla fall aldrig fått tänder utslagna och det är bra, säger Elias Granat.

Fotnot: Rapporten är framtagen av Folksam och tandläkare Christian Haupt på uppdrag av Svenska ishockeyförbundet. Underlaget omfattar 1 846 anmälda tand- och käkskador uppkomna i samband med ishockey. Tandskador är av tradition frekvent anmälda till försäkringsbolag eftersom de är mycket kostsamma för den som drabbats. Rapporten är den första av årligen återkommande redovisningar av skyddseffekten.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons