Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skridskofolk möttes i värmen

Annons

I onsdags samlades ett 20-tal långloppsarrangörer i Mora för att utbyta erfarenheter, finna samarbeten och utveckla verksamheten.

De började dagen med att titta på den maskinpark som Siljanskrinnets arrangörer har till sitt förfogande.

Från värmen ute tog de plats i en ännu varmare samlingssal i Vasaloppets hus för vidare samtal om långfärdsskridsko.

Som ordförande för mötet satt Martin Hjelmtvedt från Svenska skridskoförbundet.

- Syftet med det här mötet är att utbyta erfarenheter, bland annat hur man preparerar sjöisar. Här finns många som har stor erfarenhet av det, säger Martin.

I dag finns det tio långlopp på skridsko, och Martin Hjelmtvedt menade att det inte ska finnas någon konkurrens mellan arrangörerna.

- Vi från skridskoförbundet vill utveckla skridskosporten. Det är viktigt att vi pratar om tävlingsarrangemang och försöker att samordna tävlingsprogrammet.

Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar, som inte bara skidor i huvudet, utan även är en stor skridskoentusiast menade att det gäller att hitta den breda massan av motionärer, inte inrikta marknadsföringen på elitåkarna eller elitmotionärerna.

- Vi måste hitta de som inte redan är hjärntvättade. Det gäller att skjuta med hagelgevär och inte med kulvapen i marknadsföringen. Ju fler som rör på sig ju bättre är det oavsett vad de gör. Varje motionär är en potentiell kund hos oss i Vasaloppet, menade Rolf.

Erik Erlandsson, tävlingsledare för Siljanskrinnet, informerade att någon skridskovecka blir det inte i vinter.

- Vi kommer att köra fredag, lördag och söndag. Dels på Saxviken dels på Orsasjön. Och något Holländskt mästerskap ska vi inte ha, säger Erik.

Holländarna har redan beslutat att återgå till Österrike med sina mästerskap.

- Men det sker inte som någon kritik till arrangörerna här i Mora, utan det handlar om inre stridigheter i Holland, informerade Martin Hjelmtvedt.

I fjol kördes Ornäsrännet på sjön Runn för första gången. Sträckan var 42 kilometer. En del tyckte att det var för långt. Därför kommer man till vintern att även ha halva distansen på programmet.

Alf Björkman, banchef för Siljanskrinnet, hade det tufft i fjol under skridskoveckan där bland annat Holländska mästerskapen ingick. Vädrets makter var definitivt inte med arrangörerna. Snö, värme och kyla i en salig blandning präglade veckan. Men Alf är optimist.

- Jag känner inga begränsningar. Trots att vädret var som det var i fjol hade vi 72 dagar med skridskobar is i Moraområdet, säger Alf.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons