Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrällen i Scandinavium

Annons

Per-Erik Eklund behöll pokerfacet efter matchen, pratade om att Leksand gjorde en dålig andra period. Då fick Jonas Bergqvist visa känslor i stället. Med en rejäl kram välkomnade han sin tränare ner till omklädningsrummen och hans ansiktsuttryck visade hur viktig segern var.

Matchen började i blixttempo, men det var inte bara Frölunda som ångade på. Leksand vågade anfalla och valde rätt lägen att göra det i.

Vad sägs till exempel om 1-1 efter bara 41 sekunder?

Frölunda tog ledningen efter 24 sekunder, men bröderna Steen visade att Leksand inte tänkte vika undan. Calle Steen satte fart längs högerkanten och spelade in till brorsan Oscar som rakade in kvitteringen.

Sedan blev det Frölunda och mer Frölunda och laget bet sig fast i Leksands zon, spelade runt, trixade och snurrade, men ville kanske göra det lite väl fiffigt i bland.

Tränare Stefan Lundh talade efteråt om att laget kanske inte förtjänade att vinna.

- Skapar man så mycket utan att göra mål, då blir det så här. När det väl börjar lukta, då ska vi svärma som bålgetingar framför mål.

- Men våra säkra målskyttar missade för mycket i dag.

Lundh tyckte att hans mannar inte var tillräckligt aggressiva framför Johan Backlund, men samtidigt ska det sägas att "Backe" gjorde ännu en riktigt vass insats.

Leksand stack upp i enstaka kontringar och skapade faktiskt riktigt klara målchanser emellanåt. Men för det mesta handlade det om hemmalaget.

Till slut var det Frölundas livsfarliga förstakedja, med Tomi Kallio, Jonas Johnson och Niklas Andersson som gav göteborgarna ledningen för andra gången i matchen. De såg vissa stunder ut att göra lite som de ville i anfallszonen, dock utan den där extra skärpan.

Den riktiga indianaren stod dock Frölunda för, som i powerplay skänkte bort pucken till Calle Steen, som skickade vidare till Oscar Steen, som i sin tur helt fri petade in pucken under Salo.

Tredje perioden blev det, som det brukar heta, Frölunda för hela slanten.

Ja, fram tills de sista fyra minuterna då.

Då stod det fortfarande 2-2 och i två raka powerplay ökade Leksand trycket och till sist stod han där - igen - Jiri Bicek.

- Det var bara hårt jobb, ingen skicklighet alls. Jag fick en fin passning från Stefan (Bemström) och målet var öppet, säger målskytten efter matchen.

Protester från lagkamraterna hörs. Målet var inte alls öppet.

- Nja, då var det väl öppet till 80 procent då, flinar Bicek.

Tre sekunder kvar på klockan, den ditresta Leksandsklacken i extas och målvakten Johan Backlund dansande som om guldet var bärgat.

- Det här är andra matchen i rad som vi hittar ett sätt att vinna på, säger Bicek och fortsätter:

- Och det är ju därför vi spelar.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons