Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön vilodag för Ljungqvist

Annons

Den första delen av touren är avklarad. Den på förhand lättaste.

Men i verkligheten blev den inte speciellt lätt:

- Nej, på grund av vädret, regnet och blåsten, har det varit oerhört stressigt på nästan varje etapp. Alla ville vara med så långt framme i klungan som möjligt för att undvika att bli indragen i någon av de många vurporna. Det har varit en helt annan cykelåkning än det skulle varit om vädret varit fint.

Marcus har själv inte vurpat, men hindrats och fått stanna vid ett par tillfällen.

- Jag har väl fyllt årets kvot med råge. Jag har ju slagit både huvudet och kroppen rejält ett par gånger i vår. Nu får det räcka.

Vad säger du om din insats första tourveckan?

- Jag är hyfsat nöjd med tanke på att det varit så svåråkt.

I går var det den första vilodagen, den första av två. Men en dag helt utan cykel blev det inte.

- Nej, det håller inte. Vi var ute och körde ett par timmar. Det är viktigt att hålla i gång kroppen och att få svettas ut rejält.

Och nu väntar alltså de svettiga etapperna i bergen...

- I dag blir det kanske inte så farligt. Men på onsdag blir det betydligt, tuffare, säger Marcus, som har sin strategi klar inför fortsättningen.

I dag handlar det om 160 kilometer mellan Saint-Léonard-de-Noblat och Guéret, i morgon om nästan 24 mil mellan Limoges och Saint-Flour med tourens hittills högsta stigning, upp till Col du Pas de Peyrol på 1589 meters höjd.

- Jag tillhör ju inte de åkare som kör för en framskjuten plats sammandraget, utan tar en etapp i taget. Och det finns fortfarande flera etapper kvar där det finns möjligheter att göra något.

- Kommer man bara med i rätt grupp som går loss tidigt, så...

- Jag är kanske inte känd som någon bergscyklist men jag kan ändå åka ganska hyfsat i bergen, säger Marcus.

Men räkna med att det kan bli en del direktiv från stallcheferna också. Nu handlar det ju också om att hjälpa de åkare som teamet satsar på i sammandraget.

- Hos oss är det väl främst italienarna Pietro Caucchioli och Andrea Noè plus dansken Claus Michael Möller som kan vara med där framme.

Ljungqvists team, Alessio Bianchi, tappade för övrigt en av sina cyklister i går.

Det var slovenen Martin Hvastija som, tillsammans med italienaren Stefano Casagranda i Saecostallet, tvingades kliva av på grund av dopningsanklagelser.

- De är misstänkta för dopning och deras fall utreds i Italien. Vi sade till deras stalldirektörer att cyklisterna inte längre är välkomna att delta, sade Tour de France-chefen Jean-Marie Leblanc enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tidigare har britten David Millar, fransmannen Cedric Vasseur och italienaren Danilo Di Luca hindrats att starta av samma anledning.

Tour de France avslutas i Paris den 25 juli.

- Mitt stora mål ä förstås att vara med dit. Att köra igenom både Giro d´Italia och Tour de France samma år skulle kännas ganska bra.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons