Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön seger för Svärd

Annons

Bakom sig i Skinnarloppet hade Oskar flera goda "långtradare", som Moraduon Erik Eriksson och Mattias Svahn samt norrmannen Anders Hallingstad också en trio med höga ambitioner i Vasaloppet.

- Den här segern sitter skönt. Det var bra konkurrens i spåret och formen känns riktigt bra. Dessutom är ju Skinnarloppet en tävling med anor, 74:e gången, det är minsann inte att förakta, summerade en nöjd Oskar Svärd efter målgång.

Oskar var huvudfavorit i tävlingen och han kom också att dominera i stort sett från första stavtaget till mål, i drygt 4 mil. Han började med att vinna första spurtpriset efter 3 kilometer, ryckte undan till andra spurtpriset vid varvningen och drygade sedan ut ledningen till en komfortabel seger med drygt en halv minut.

- Fast det blev ganska tufft, nysnön gjorde det ju inte lättare att ligga först i spåret. Ett tag var jag inne på att släppa upp förföljarna för att få draghjälp. Men i stället skickade iväg brorsan från en vätskekontroll så att han kunde åka en slinga baklänges och möta mig med någon kilometer nyspårat, berättade Oskar.

Oskar fick nu ett bra formbesked efter ett flera veckor långt tävlingsuppehåll sedan han inför Marcia Longa i Italien kört omkull och råkat ut för hjärnskakning.

Den som bäst tog upp kampen med Oskar Svärd var Erik Eriksson, Mora. Han åkte till slut in som tvåa efter en spurtuppgörelse med norrmannen Anders Hallingstad.

- Men åt Oskar kunde jag inte göra något i dag. Han ryckte en bit innan varvningen och jag fick släppa. Sedan orkade jag aldrig köra ifatt. Jag kan bara gratulera Oskar till en välförtjänt seger, konstaterade Erik, som är ättling till legendariske Mora-Nisse.

Erik, som var femma i Vasaloppet förra året, siktar nu närmast på att försöka förbättra den placeringen.

- Målsättningen och förhoppningen är ju att jag i vart fall inte ska bli sämre än förra året. Men man vet aldrig. Det är tuff konkurrens och mycket är tillfälligheter, sa Erik.

Vasaloppsambitioner i dubbel bemärkelse har Skinnarloppets damvinnare Ulrika Persson, Bore. Ulrika gjorde ett verkligt starkt Skinnarlopp. Hon var bara 13 minuter långsammare än Oskar Svärd och då ska man komma ihåg att hon hade lördagens världscuptävling i Umeå i benen samt resan därifrån till Malung.

-Skinnarloppet är alltid roligt att åka och att vinna. Nästa uppgift för mig blir Tjejvasan och där blir det nog tufft att försvara segern, det kan bli fullt upp med att komma bland de tio bästa, sa Ulrika slagen i Malung av bara 30 herrar.

Den urstarka värmländska skidtjejen har inte bara Tjejvasan i sikte, helgen därpå ger hon sig på de nio milen i Vasaloppet med siktet på seger i damklassen.

Skinnarloppet lockade närmare 1 400 anmälda. För många blev det ett tungt lopp på grund av nysnön som tidvis vräkte ner över Malungsterrängen och förstörde det rikiga glidet.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons