Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön långsemester för Rolf Hammar

/
  • Semesterfirare. Rolf Hammar är inne på sin sista och femte semestervecka. Det är den längsta ledighet han har haft på många år.

Annons

När Rolf Hammar kom till Mora 1972 var det som 24-årig skidåkare från Grängesberg. För att försörja sig jobbade han som skolvaktmästare.

- Det var sådana jobb man fick ta för att kunna träna när man ville. Det är enorm förändring sedan början av 70-talet, då var det ytterst få som livnärde sig på idrotten.

Redan i mitten av 1970-talet kunde dock Rolf Hammar börja arbeta med sådant som verkligen intresserade honom - idrott och motion. Han blev ansvarig för projekteringen av Siljansleden. 1979 var han generalsekreterare för Skid-SM som gick i Mora och året efter innehade han samma roll i alpina SM som arrangerades i Gesunda.

- Det var en fantastisk uppgift. Att få se hur det gick till inifrån och att få jobba tillsammans med tunga ledare i IFK Mora var ett otroligt viktigt steg i min personliga utveckling. Riktiga kanonjobb för någon i mitt läge då.

Trots att Hammars aktiva karriär tog slut redan i början av 1980-talet har hans liv sedan dess bara blivit mer och mer fyllt av idrott. I drygt 20 år har han varit generalsekreterare för Vasaloppet och kallas i folkmun, med all rätt, för Vasaloppetsgeneralen.

Han har blivit en riktig kändis bland Moraborna, något som han inte har något emot, men heller inte kommer sakna.

- Den dag jag slutar flagnar nog rollen av. Det hoppas jag i alla fall. Det är otroligt viktigt att de nya personerna som jobbar får den uppmärksamheten. Jag är lite av en kameleont. I vissa lägen vill jag vara helt för mig själv, medan jag i andra lägen stortrivs i sociala sammanhang.

För några år sedan var Rolf Hammar inne och gjorde en vändning i politiken. Han upplevde att det tog väldigt mycket längre tid att få saker att hända än vad han hade tänkt sig.

- Det var som att harva i någon slags surdeg. Jag tyckte inte att vi alltid hade Moras bästa för ögonen. Alla drog inte åt samma håll. Det gjorde mig besviken.

Rolf Hammar satt inte kvar mandatperioden slut, med främsta anledningen att det krävde för mycket tid. Han är annars inte mannen som brukar klaga på övertiden. Ryktet säger att Rolf Hammar har haft så många innestående semesterdagar att hans arbetsgivare nu tvingat honom till att ta semester.

- Det kan vara svårt ibland, men jag tycker att jag har lyckats bra i år.

I sommar har Rolf Hammar tillbringat två veckor i ett konstnärshem utanför Sandviken. Det är sambon Inger Rommerdahl som har visat honom vägen in i det kulturella finrummet.

- Kultur och idrott hör ihop på ett sätt. Idrott är också en slags kultur. Men det kan vara helt olika upplevelser också. Jag har fått många nya mänskliga kontakter. Det är min sambo Inger Rommedahl som har tagit med mig till konstnärshemmet. Hon har varit där i många år. Jag tror många som hör till en viss genre skulle må bra av att träffa andra i en helt annan miljö.

Tid, ålder och förhållanden till människor förändras, menar Rolf. Den 27 augusti 2008 fyller Rolf Hammar 60 år = pension.

- Det är en fantastisk möjlighet att få sluta ett jobb och förhoppningsvis vara pigg och kry och fortfarande att det är många frågor som jag brinner för. Sedan vet man inte vad som händer om 365 dagar. Det är klart att jag kommer att jobba med saker och ting, men vad håller jag nog för mig själv än så länge.

Kommer det att bli svårt?

- Nej, det tror jag inte. Först gäller det att suga i sig att man är friherre. Det ska bli intressant att styra sin tid lite mera fritt.

Mer läsning

Annons