Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjut upp beslutet, Leksand!

Annons

Göran Östh sitter i den av projektledaren Kent Lövgren utsedda referensgruppen "medborgargruppen", som bedömer trafikfrågor som rör arenabygget.

I går kväll lämnade han personligen, i ett brev, över sina egna åsikter om arenabygget till LIF-styrelsen.

- I det tysta har många Leksandsbor synpunkter. Arenabygget är viktigt och bör ske närmaste året. Jag förstår dock inte paniken i planeringen med den korta projekterings- och byggtiden. De måste tänka efter före och vara realistiska. Risken för fördyringar är mycket stor, vilket all erfarenhet talar för, säger han.

Östh vill i stället se en mindre utbyggnad av Leksands ishall.

- Jag tror inte det viktigaste är att ha en "storstadsarena". Bland ishockeyspelare rankas Sydkraft Arena i Timrå som elitseriens trevligaste. Den är varsamt ombyggd för en kostnad av 58 miljoner, säger han.

- Jag är övertygad om att byggkostnaden kan pressas långt under 100 miljoner. En ishockeyförening skall inte ha en konferens- och restaurangverksamhet. De evenemang som skall prioriteras är de rent sportsliga. Andra evenemang kommer i andra hand och får rätta sig efter sportsliga förutsättningar. LIF måste fokusera på kärnverksamheten, vilket är den sportsliga sidan.

Östh får medhåll av glesbygdsforskaren Ronny Svensson, som också sitter i "medborgargruppen".

- Jag känner att det vore bra med lite extra betänketid just nu, fundera på vad som ska prioriteras den närmaste tiden. En renovering av den befintliga arenan, i stället för byggande av en ny, innebär mindre skuldsättning och därmed pengar till att bygga upp laget lite mer långsiktigt, säger han.

- Jag är rädd att för lite pengar kommer att gå till att bygga upp det som ska locka publiken. Just nu är det för mycket arena och för lite laget. Laget måste alltid komma först. Jag sitter gärna på dåliga stolar ett år till om jag vet att resultatet blir gott.

Läs mer om nya arenan på sid 15

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons