Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skitgrej" stoppar Birklin

Annons

Orienteringslivet har inte varit lätt för Jimmy Birklin sedan han vann VM för snart ett år sedan. I vintras opererade han båda knäna och sedan dess har han i lugnt takt jobbat för att komma tillbaka.

Han struntade i vårens tävlingar för att bygga upp styrkan. Första riktiga tävlingen, i samband med Jukola-kavlen för drygt en månad sedan, blev lyckad. Då började Jimmy på allvar sikta in sig på 5-dagars, som skulle bli hans comeback i världseliten.

Men en muskelbristning i högra vaden sätter nu stopp för dessa planer.

- Jag har haft dessa problem i drygt tre veckor. Först trodde jag att det var en form av muskelknut och vilade därför inte tillräcklig mycket. Det är först nu som jag förstått att det handlar om en muskelbristning. En liten grej, men det orsakar ändå så stort problem, säger Jimmy.

Nu åker Jimmy till Skövde ändå. Han har en del sponsoruppdrag att sköta. Under etapperna kommer han att sköta sin alternativa träning. För säsongen är inte slut.

- Jag känner mig riktigt bra i knäna och 14 dagars vila bör räcka för att vaden ska bli bra. Därför ska jag inte springa förrän i början av augusti. Då är det knappt två månader kvar till EM i slutet av september.

Jimmy Birklin säger att han fortfarande har EM-tankarna kvar, trots skada och mindre träning under sommaren än vad han beräknat.

- Ja, EM är en målsättning. Men jag åker bara dit för att ta medalj, inte för att ta en plats bland de tio bästa. Annars är det lika bra att vara hemma.

Förbundskaptenen Göran Andersson säger att han fortfarande har stora förhoppningar på Jimmy och tänker vänta på honom, trots skadorna.

- I dag har jag en kärntrupp på fem herrar. Dessutom har vi ytterligare en plats i truppen, kanske fler. Det är här som jag givit Jimmy ett slags "wild card". Jag vet att Jimmy är vältränad och tillhör världseliten, när han är frisk. Nu är problemet att han är skadad.

Göran Andersson säger att han helst velat se Jimmy Birklin under 5-dagars som ett första test. Men nu vill han se Jimmy springa så bra på höstens tävlingar att han kan bli en tillgång i kavlen, medel- och sprintdistansen på EM.

Även Fredrik Löwegren, Lidingö och Mats Troeng, OK Linné, är skakade och missar 5-dagars. Mattias Karlsson, Hakarpspojkarna, som vann världscupen i Idre, avstår O-ringen av familjeskäl. Andra landslagssvenskar som hoppar av ol-festen är Katarina Allberg, Sundsvall och Gunilla Svärd, Thor.

Men 13 000 andra orienterare siktar nu in sig på 5-dagars i Skövde. Det är 1 500 fler än i fjol, vilket visar att trenden för tävlingen nu har vänt. Räknar man dessutom med de som springer direktanmälan, blir det cirka 15 000 orienterare som kommer att springa i Västergötland nästa vecka.

Tävlingen börjar på lördag med en liten prolog för löparna i huvudklassen. Men det är först på söndag, som den stora massan orienterare ger sig in i leken, som pågår under fem etapper.

Mer läsning

Annons