Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidspelsnoteringar i korthet

Annons

Han kom, han sågs men segrade inte.

Jari Isometsä åkte in på en blygsam 17:e plats i jaktstarten i sin första tävling utomlands efter dopningsavstängningen. Han körde även andrasträckan i det finska lag som blev stafettsexa.

Dalaåkarna höll sig i skymundan av Mathias Fredriksson i lördags. Magnus Jonsson blev nummer 32 och Fredrik Östberg blev 38:a på 10+10 kilometer.

Bland damerna blev Jenny Limby nummer 57.

I stafetterna höll sig Dalalagen också i skymundan. I herrstafetten kom Dalarnas på platserna 13 och 17, i damstafetten elva och tolva.

I herrklassen var det 17 lag som åkte i mål, i damklassen tolv.

Unge Adam Steen gjorde dock en stark insats på den första sträckan. Skillnaden till världseliten var inte speciellt stor. I alla fall inte när det låg bromsvätska i spåren.

Tungt? det är bara förnamnet.

En jämförelse av segertiderna visar att det gick långsamt på Lugnet.

Bente Skari var mer än två minuter långsammare än juniorsegrarinnorna Ingrid Vikman och Maria Rydqvist i fredags.

Tobias Fredriksson var drygt sex minuter långsammare än äldre juniorsegraren Franz Göring från Tyskland och nästan tre minuter långsammare än Markus Hellner i yngre juniorklassen.

Samma distanser, samma banor men inte samma före, alltså.

En miljon schweizerfranc, drygt sex miljoner kronor, har FIS satsat på dopningsbekämpning i vinter.

Vid en presskonferens i Falun i lördags kunde FIS genrealsekreterare Sarah Lewis och medicinske chef Bengt Saltin konstatera att resultatet av arbetet börjar märkas.

- Men Rom bygdes inte på en dag, sa Saltin.

I år har det tagits 1500 blodtester på åkarna, varav 250 under VM.

- Jag måste betona att bemötande från lag och åkare varit mycket bra. Tänk bara på hur många gånger en åkare som Bente Skari testats i vinter, sa Saltin.

Tack vare söndagens stafett blev det 21 svenska pallplaceringar varav nio segrar i världscupen. Totala världscupsegraren Mathias Fredriksson tagit fyra av vinsterna.

Tyvärr har de svenska tjejerna inte någon pallplats i vinter.

I och med stafettsegern vann de svenska herrarna också världscupen för nationslag totalt och prisades för det som extra höjdpunkt i går.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons