Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidskytte är stort 20 dagar kvar

Annons


Lars-Göran tävlade i skidskytte under stora delar av 60-talet och i stort sett hela 70-talet. Men egentligen var han från början bara en träningstrött skidåkare, om man ska tro honom själv.

- Jag började som skidåkare, säger Lars-Göran. Men det gick åt så mycket tid för att träna. När jag blev senior hade jag helt enkelt inte tid att träna så mycket. Men jag sysslade också med jakt och tanken kom för mig att jag kunde ju testa att kombinera skidåkningen med skytte.

Och så blev det.

- Det gick bra direkt. Jag började få framgångar tidigt. Men tanken att jag skulle kunna minska skidträningen om jag sköt bra höll inte alls, det blev bara mera träning istället.

Lars-Göran fick följa med landslaget och tävla, och han upptäckte att det var en populär sport han börjat ägna sig åt.

- Det var storpublik var vi än kom. Jättestor sport i Norge jättestor sport i Alpländerna och vid en skidskyttetävling i Ryssland kom det 200 000 åskådare.

Lars-Göran gläder sig åt att sporten nu också blivit populär i Sverige.

- Och det får vi väl tacka Magdalena Forsberg för, säger han. Hennes framgångar har fått sporten att bli stor i media.

- Men frågan är vad som händer när Magdalena lägger av, jag är inte säker på att det finns en tillräckligt god återväxt i dag, även om jag vet att det finns en hel del lovande ungdomar och juniorer runt om i landet.

Kanske är rätta medicinen för skidskyttet att ragga färdiga skidåkare?

- Det verkar så. En bra skidåkare går att utbilda till en duktig skytt. Däremot tror jag inte på motsatsen. Det är sällsynt att en god skytt kan utbildas till en duktig skidåkare.

Att vara skidskytt är något som kräver en hel del av sin utövare, om man ska tro Lars-Göran.

- Man måste vara jätteskärpt om man ska lyckas som skidskytt, säger han. Som skidåkare kan du koncentrera sig på en enda sak, att åka fort i spåret. Men som skidskytt måste du kunna kombinera att du åker fort med att agera rätt när du kommer fram till skjutningen.

Lars-Göran menar att så mycket kan spela in.

- När du kommit till skyttet måste du vara totalt koncentrerad på det. Bedöma vad som krävs för att sätta varje enskilt skott mitt i prick. Situationen kan förändras mellan varje skott. Och då måste du kunna hålla koncentrationen.

Lars-Göran är inte speciellt engagerad i skidskytte längre. Efter sin egen karriär var han landslagstränare några år. Men i dag hjälper han möjligen juniorerna i klubben tillrätta, om han blir tillfrågad.

I dag är det i stället sonen Tobias som är familjens skidskyttehopp. Vi får väl se om han om några år blir lika bra som pappa var när han var som bäst? Äpplet brukar ju inte falla så långt från päronträdet - eller vad nu ordspråket säger...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons