Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidskytt från Dalarna vill köra VM

/

Förbundskaptenen Staffan Eklund jagar en fjärdelänk till det medaljaspirerande svenska stafettlaget inför VM i mars.
Då tog Gabriel Stegmayr, 23, SM-guld.
– Om han ringer så ställer jag väl upp, säger Dala-Järna IK-skidskytten.

Annons

Jämnåriga Ted Armgren, Vilhelmina, och Tobias Arwidson, Lima, har redan slagit sig in i svenska landslaget.

Och det är alltid någon som har varit bättre än Gabriel Stegmayr.

Fram till i går.

När Skamhed-killen tog sitt första SM-guld i karriären var det inte i en juniorklass, utan på distansloppet över 20 km under SM-veckan i Östersund.

– Det var ingen jätteöverraskning. Det har känts bra hela året egentligen. Men det är skönt att få ett kvitto på det också och få till det på SM, säger Stegmayr.

Och även om det bara var Arwidson som kom till start av de sju i den svenska landslagstruppen 2011/12 så hade han ingenting att be om ursäkt för.

Gabriel Stegmayr sköt näst bäst i startfältet och hade tredje bästa åktid.

Segermarginalen till Pontus Olsson, I 19, var hela 2.33,7.

– Jag har gått framåt enormt mycket i åkningen tack vare Linda Bengtsson, som jag hållit kontakten med sedan tiden på Torsby skidskyttegymnasium (2004–08). Sedan har liggande skyttet fungerat bra hela säsongen, medan jag haft större problem i stående vilket syntes i dag (tre bom) också, säger han.

Tobias Arwidson, som sköt fullt under de extremt tuffa förhållandena i världscupstaffetten i Oberhof på trettondagsafton, hade dock ännu svårare och missade två redan i första liggande.

"Sexa, fyra bom och snigelfart. Riktigt brutalt dåligt lopp," kommenterade Arwidson på Twitter sin återkomst efter tre veckors tävlingsuppehåll.

Stegmayr, som hade lika många bom men var 3.40 före Arwidson i mål:

– "Tobbe" är etablerad i världscuplaget när han är i form och de sjukdomsproblem som han har haft speglar av sig på resultatet. Så det går inte att dra för stora växlar av det här loppet. Men det är klart att om han ringer Staffan (Eklund, förbundskapten) så ställer jag väl upp. Målet har varit att få komma ut och prova världscupen den här säsongen, så det vore kul att få chansen nu.

Redan i dag får han möjligheten att mäta sig med Magnus Jonsson, som tog Arwidsons plats i stafettlaget i Antholtz i söndags, när SM-masstarten avgörs.

– Det blir roligt. Jag hoppas att någon mer från landslaget ställer upp. Det är roligare om man får möta de bästa och jag tycker att masstart passar mig ganska bra, säger Gabriel Stegmayr, vars klubbkompis Niclas Larsson tog SM-brons tolv och en halv sekunder bakom tvåan Olsson.

Det återstår två världscuptävlingar, Oslo den 2–5 februari och Kontiolahti den 10–12 februari, innan VM i tyska Ruhpolding den 1–11 mars.

Mer läsning

Annons