Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidorna förstörde för Ek

Annons

Visserligen nämndes Elin Ek som en av favoriterna till segern före start. Med all rätt.

När loppet väl var igång med de första 7,5 kilometrarna klassisk stil var det hemmahoppen Kina Swidén, Piteå, och Charlotta Kalla, Tärendö, som tog täten tätt följd av Åsarnas Stina Olsson.

Vansbros Anna-Karin Strömstedt fanns med i klungan bakom liksom Elin Ek.

Men det var med trötta anletsdrag de två dalatjejerna kämpade sig in i Pagla Skidstadion för byte av skidor och stavar för att på skate ta sig igenom andra halvan av loppet.

Elin Ek och Anna-Karin Strömstedt bjöd upp till kamp under andra hälften, och tog rygg på ledarkvartetten där också Piteåtjejen Kina Swidén höll sig kvar.

-Men jag var rejält trött, och det kändes svårt att ladda om efter Japan, erkände Anna-Karin Strömstedt.

Inför den sista 2,5 kilometersrundan såg det ut som att Elin Ek hade slagläge då hon var 20 sekunder efter täten. Anna-Karin Strömstedt var ytterligare 15 sekunder efter.

I den sista uppförsbacken innan målrakan gjorde Maria Rydqvist, tidigare Domnarvet, ett ryck och det räckte till hennes första SM-guld.

Mest spännande blev spurtduellen om fjärdeplatsen mellan Elin Ek och Kina Swidén. Elin vann den med några decimeters marginal. Mer än halvminuten efter passerade Anna Karin Strömstedt mållinjen på en sjätteplats.

-Ingen höjdare direkt, men det var svårvallat och banan var riktigt tuff, tyckte hon.

På herrsidan vann Mathias Fredriksson före Anders Södergren.

Det var gott om Moraåkare bland de 20 främsta i loppet; Rickard Andreasson grillade Johan Olsson, Åsarna, rejält, men fick ge sig i spurten om bronset.

-Johan har varit med ett tag nu och samlat erfarenhet i världscupen, och det avgjorde nog, sade Rickard Andreasson.

Fredrik Östberg, Falun-Borlänge, och Niklas Karlsson, Mora, gjorde länge sällskap med Rickard Andreasson, och slutade femma respektive åtta.

SVEN-ÅKE MICHELSON

Mer läsning

Annons