Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidförbundet tvärvände

/

Annons

Anledningen: Det svenska konceptet håller inte. Det är chanslöst.

Nu ligger i stället bollen hos Falu kommun. Och Falun tar förmodligen hand om den och satsar på en egen VM-ansökan.

Uppdelningen på tre orter, Falun, Borlänge och Stockholm ansågs som ett genidrag av skidförbundet när det presenterades.

Men när idén konfronterades med det internationella skidförbundets, Fis, verklighet och önskemål visade det sig vara just det självmål kritiker talade om redan när det först presenterades.

I stället för utspridda mästerskap vill Fis ha så geografiskt kompakta mästerskap som möjligt. En verklighet förbundet nu har blivit medvetet om.

- Vi är kanske för tidigt ute i den internationella skidvärlden med vårt koncept, konstaterar Svenska Skidförbundets ordförande Carl Eric Stålberg som också är vicepresident i det internationella förbundet i ett pressmeddelande.

Därför sätter förbundet stopp för vidare arbete med kandidaturen vilket kommunalråden Rosén i Falun och Nils Persson informerades om i måndags.

- Vi ser nu utifrån en helhetsbedömning att Sverige inte kommer att vinna med ett Falun/Borlänge/ Stockholm-koncept och vi anser det oansvarigt att spendera såväl skattemedel som förbundets pengar på ett koncept som tyvärr inte kommer att vinna gehör internationellt, säger Stålberg.

Enligt honom kommer motkandidaterna, av vilka Zakopane i Polen och Val di Fiemme i Italien är två, att söka med traditionella koncept. Ytterligare kandidater har också tillkommit den senaste tiden.

För mindre än en månad sedan var tonen som sagt en annan:

- Tre framgångsrika platser i skidsammanhang skapar en sådan enhet att vi skall sopa hem VM 2013, sa Svenska Skidförbundets avgående förbundsdirektör Ulf Nilsson dagen före Svenska Skidspelen.

Men det var som sagt då.

Fakta: VM i Falun

Falun har arrangerat VM i de nordiska grenarna tre gånger: 1954, 1974 och 1993.

Dessutom sökte Falun VM 2005 men förlorade i den omröstning som vanns av Obertsdorf.

Mer läsning

Annons