Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tider för SM

/
  • Nöjd. Tävlingschefen Tomas Jons är jättenöjd med att skid-SM i Falun-Borlänge flyttas från januari till mars nästa år. Han ser fram mot soliga dagar i spåren.

Annons

Preliminär kommer tävlingarna på Lugnet och i Bergebo nu att gå 13-18 mars i stället för 12-20 januari.

- Jättebra, tycker tävlingschefen Tomas Jons.

- Det är ju betydligt trevligare att arrangera en tävling i mars än i januari när det oftast är som kallast. Trevligare för publiken också och fler ljusa timmar under dygnet.

Men det ändrade datumet betyder också ett delvis förändrat tävlingsprogram.

- Ja, det är redan klart att vi inte kommer att köra de längsta distanserna, herrarnas femmil och damernas tremil. Det finns helt enkelt inte plats inom den nya tidsramen.

Dessutom är det stora frågetecken för backe och nordisk kombination.

Även detta skulle ha ingått i det total-SM i de nordiska grenarna för både seniorer och juniorer som ska manifestera att Svenska Skidförbundet fyller 100 år nästa år.

- Vi vill hemskt gärna arrangera även i backarna. Men med tanke på den nya tidpunkten kan vi inte lämna några garantier för att det går att preparera backarna då. Om värmen har kommit och det blivit för mjukt är det i stort sett omöjligt, säger Tomas.

- Därför vågar vi inte lova något och har bollat tillbaka till förbundet för beslut.

För de övriga tävlingarna är tävlingschef Jons inte det minsta orolig med tanke på Lugnets väl utbyggda konstsnöanläggning.

- Jag vet dessutom att Borlänge planerar att bygga ut sitt snökanonsystem vid Bergebo så det kommer säkert att fungera bra där också. Och skulle det vara snöproblem någonstans så finns vi ju som backup för varandra.

Anledningen till den nya SM-tidpunkten är inte att Faluns världscuptävling fått nytt datum.

- Nej, det har ingen del i det här. Det är i stället ändringar som gör att SM skulle ha krockat med fyra tävlingar i Nordamerika. Och det är alldeles för många poäng att tävla om där för att våra bästa åkare skulle ha avstått från att åka dit.

Men nu kommer SM i stället att till en del krocka med världscupfinalen som går i Bormio den 14-16 mars.

- Om ett par åkare väljer världscupfinalen påverkar det inte oss i någon större omfattning, säger Jons.

- Alternativet, att lägga SM ännu tidigare i januari hade varit sämre.

Tomas Jons, som just nu också arbetar med Faluns VM-kandidatur, ser ytterligare ett plus med flytten till strax före påsk.

- Med tanke på skidförbundets 100-årsfirande är det ju också bra att det går så sent på säsongen som möjligt.

Det ska tilläggas att Svenska Skidspelen går 23-24 februari. Första dagen kör herrarna 30 kilometer och damerna 15. Ingen dubbel jakstart nästa år, alltså. På söndagen blir det stafetter.

Mer läsning

Annons