Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doldisen Susanne vann

/
  • Glada Morabor. Lars Suther var kransmas och fick hänga kransen kring halsen på Moraboende Susanne Nyström, som vann Tjejvasan och tävlar för Piteå. Foto: Jörgen Wåger
  • Foto: Jörgen Wåger

Annons

– Jätteskönt att få vinna. Jag har kämpat en del i motvind under karriären, men i dag var det min tur. Kul att få vara bäst för en gångs skull, tyckte en lycklig Susanne.

När det bara var några hundra meter kvar av den 19:e Tjejvasan var det hela åtta åkare med. Susanne låg i "bakvattnet" och lurade och i rätt läge slog hon till och kopplade greppet om segern.

– Jag förstod att hon skulle komma bakifrån. Jag försökte också öka, men Susanne var starkare. Kul att hon fick vinna, sa tvåan Sofia Bleckur.

Likadant tyckte trean Elin Ek, som bara var nån tiondel från klubbkompisen från IFK Mora.

– Fantastisk roligt att Susanne fick vinna, det är hon värd, sa Elin.

En mycket uppskattad segrare att döma av konkurrenternas kommentarer.

– Jag har ju bott här i snart fyra år, så visst är det extra kul att få vinna i Mora.

Susanne har tidigare inte haft någon större lycka i Tjejvasan. Hon har en elfteplats 2004 och året därpå blev hon tolva.

– Jag har inte ens varit i närheten av en seger. Tidigare så har jag hamnat efter redan i den första backen och tvingats jaga.

Nyström var med i den klunga av knappt tio tjejer som skulle slåss om segern. Vid klockstapeln kom åtta åkare samlade och strax efteråt satte Susanne in sitt segerryck.

- Visst är det lite oroligt när det drar ihop sig till spurt och det är åtta, nio åkare med. Men jag vet att jag har en bra spurt, fast det finns ju fler som har.

Sofia Bleckur ledde, men då satte Susanne in överväxeln.

– Det var så kärvt i spåret och jag ville inte vara först in på upploppet. Sedan tänkte jag att "nu sticker jag, det må bära eller brista".

Och det höll – hela vägen in i mål. Det var en överlycklig Susanne som kunde sträcka armarna mot skyn. Efter målgång kom Moraåkaren Rikard Andreasson fram och gav sin sambo en grattiskram.

– Han är nog nöjd med mig, hoppas Rikard får upprepa segern på söndag.

En dubbelseger till familjen i fäders spår hade ju inte varit fel.

Susanne har legat på gränsen till landslaget och hade hoppats få chansen den här säsongen.

– Nu blev det inte så. Det kändes snöpligt och man blev både ledsen och besviken. Det blir ju svårare att satsa om man inte har uppbackning från landslaget.

Susanne pluggar sista terminen till sjuksköterska och står snart vid ett vägskäl; söka jobb eller fortsatt satsning i skidspåret.

– Ska jag fortsätta satsa hoppas jag på en bättre lösning än vad som varit fallet den här säsongen. Men det är klart att vinst i Tjejvasan gör ju inte saken sämre, konstaterade en glad segrarinna.

Mer läsning

Annons