Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergströms skönaste seger

/

Annons

- Det var det bästa loppet jag någonsin gjorde. En dag då precis allting fungerade, säger Bergström som numera bor i Borlänge, arbetar halvtid som företagsmäklare i gamle skidåkaren Björn Risbys företag och studerar på högskolan på halvtid.

Skidåkningen tillhör numera förfluten tid i Bergströms liv. För ett knappt år sedan lämnade han också jobbet som nordisk chef i Svenska Skidförbundet.

- Det ångrar jag inte. Jag ville ha mer tid för familjen och mina barn och det har jag fått nu.

Fast helt har han naturligtvis inte släppt den sport som länge var en stor del av hans liv.

- Nej, jag följer självklart med i tv. Och så brukar jag vara med min äldsta grabb uppe i Bergebo en dag i veckan. Och i helgen kommer jag naturligtvis att titta på tävlingarna i Falun.

Men chansen att har får se en svensk segrare i herrtävlingen på Lugnet är inte speciellt stor. Framgångarna i år har inte varit många.

- Nej, men killar som Mattias och Anders Södergren kan förstås blixtra till. Men de är ju knappast favoriter.

Ser du någon tänkbar svensk segrare i Svenska Skidspelen i framtiden?

- Jag tror mycket på en kille som Marcus Hellner. Han har inte minst en oerhört stark spurt och det betyder allt mer. Men det tar nog några år innan han är färdig.

- I framtiden, när han orkar, tror jag även Emil Jönsson har förutsättningar att lyckas i distansloppen.

När Anders vann på Lugnet var det en gammal hederlig klassisk tremil med intervallstart.

- Ja, vi körde 3x10 kilometer då, säger Anders som vann med sex sekunder före Mikhail Botvinov från Österrike och 18 före Mika Myllälä.

Sommaren efter sin största seger slutade Anders. Han blev tjänsteman på Skidförbundet.

I vinter har det stormat en hel del, en storm som Bergström kunde ha suttit mitt i. Men han föredrar att prata med mycket små bokstäver om det.

I stället ser han en ljusnande framtid för svensk längdåkning. Inte minst på tjejsidan.

- Med Charlotte Kalla i spetsen är det ett gäng som sporrar och drar fram varandra. Ett lag med en idealisk ålderssammansättning dessutom.

- Men det finns hopp även för grabbarna. Helgens stafettseger i JVM var en jättesenastion och naturligtvis hur rolig som helst med tanke på framtiden.

Men när han står där på Lugnets läktare på lördag och minns tillbaka till den 13 mars lär han få titta förgäves efter en svensk segrare.

Och titeln senaste dalavinnare lär han nog få behålla i åtskilliga år.

Tyvärr ...

Mer läsning

Annons