Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkarna älskar att en hatad backe är tillbaka

Annons

Tävlingschefen Thomas Jons förklarar varför banan dragits om i år och 700 meter stentuff klättring uppför kommit tillbaka.

- När vi drog den första skiathlonbanan för fem-sex år sedan var vi nästan först i världen med att göra det. Vi trodde det skulle vara så. Men egna erfarenheter och åkarnas synpunkter har gjort det m

- Det är jättebra och vi åkare har faktiskt bett om det ett par år. Nu blir det garanterat ett utdraget fält och inte samma sällskapsresa som det varit hittills på en allt för lätt bana, säger Anders Södergren.

Han får medhåll av världscupvinnaren Tobias Angerer från Tyskland.

- Nu blir det lite som Tour de Ski var på slutet. Den kräver inte bara fysisk styrka utan ställer också krav på mental styrka, säger Angerer som vunnit i stort sett allt som går att vinna i vinter och som för bara några dagar sedan röstades fram som vinterns stjärna i tysk idrott.

Världsettan håller däremot inte alls med i den svenska sprinterkritiken och kravet på att sex åkare i varje heat ska bli fyra igen.

- Vad vill vi ha, vad vill tv-publiken ha? Med sex åkare blir det action, med fyra bara taktik och fart i kanske 200 meter. Dessutom är det inte bra om vi går mot en allt större specialisering av sprinters och distansåkare. Längdåkningen är inte tillräckligt stor för att må bra av det. Och i en tävling som Tour de Ski måste man behärska allt.

Mer läsning

Annons