Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidfest i helgen

Annons

På lördag finns 191 skidåkare anmälda till Järnaspelen på Snöå Skidstadion och på söndag arrangeras Västerdalsstafetten i Vansbro.

- Förhållandena är jätte- fina på båda tävlingsområdena, intygar Dala-Järnas tävlingsledare Anders Perols och Vansbros dito, Maud Nilsson.

Det enda arrangörerna varit rädda för, är att det ska bli för kallt i helgen. Men väderrapporterna tyder på hyfsade skidtemperaturer.

För året har de båda tävlingarna inlett ett samarbete. Det är i år hundraårsjubilerande Dala-Järnas Gunde Svan som donerat ett vandringspris - Gundepokalen.

- Den ska delas ut till den klubb som har flest deltagare i de båda tävlingarna tillsammans, berättar Anders.

Tävlingen i Dala Järna kommer för övrigt att ha speciellt hög status för 13-14-åringarna.

- För dem är det en observationstävling för Kalle Anka Cup, berättar Anders.

I Dala Järna finns 16 klasser från seniorer till 7/8-åringar med. Men tyngdvikten ligger på de yngre klasserna. Både seniorer och juniorer har viktigare tävlingar på gång på andra ställen i skidlandet.

I Vansbro är det bara ungdom som är med.

- Totalt är det 70 lag fördelade på åtta klasser, berättar Maud Nilsson. Och nytt för året är att lagen har rätt att starta med en extra löpare på en sträcka.

Normalt handlar det om tre sträckor. Men med den nya modellen får lagen ha fyra deltagare och skicka iväg två tävlande på andra sträckan. Den snabbaste till växlingen räknas sedan in i lagresultatet.

- Det var flera lag än vi trodde som nappade på konceptet, berättar Maud. Vi hade gissat på att kanske fyra fem lag skulle prova på nyheten, nu ser det ut att bli 14.

Stafetten har för övrigt rönt stort intresse.

- Inte så konstigt, säger Maud, det finns knappt några ungdomsstafetter kvar. Alla lopp numera är individuella.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons