Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skid-VM till Falun-Borlänge?

Annons

Tidningen kan avslöja att Svenska skidförbundet kallat till möte den 21 mars. Inbjudna är kommunalråden Jonny Gahnshag, och Peter Hultqvist, kommundirektörena Torkel Birgersson, Lars Ivarsson, ordföranden i Svenska Skidspelen, Lars Eggertz, och landslagschefen Jan Palander.

- Jag vill undersöka om det finns ett intresse för en gemensam ansökan. Om det inte finns det blir det inget VM. Då är det bättre att exempelvis Åre söker. I dag måste en hel region stå bakom, säger Jan Larsson.

Förbundsdirektören berättar att han den 21 mars ska dela med sig av sina erfarenheter som lobbyist, när Åre kammade hem alpina VM 2007.

- Om alla parter är positiva blir nästa steg att besöka Östersund och Åre, för att dra lärdomar. Fram till 2007 kommer det investeras två miljarder i regionen, 1 100 arbetstillfällen skapas och Jämtland kommer kunna söka ett stort EU-stöd för satsningen.

Hur Falun och Borlänge skulle dela tävlingarna mellan sig ville Jan Larsson inte prata om i går.

- Det är totalt ointressant i detta läge, liksom vilket år det gäller.

Men den nytillträdde förbundsdirektören kan nog se fram mot ett givande möte.

- Jag tycker definitivt att vi behöver se på nya möjligheter, och förbättrade koncept för en ansökan om VM, säger Jonny Gahnshag, Faluns kommunalråd.

Gahnshag håller med Jan Larsson om att det måste till ett samarbete om vi ska få ett skid-VM till regionen igen.

- Vi måste ha ett starkare och bredare koncept om vi ska vinna hem en ansökan. Redan 1993 hade ju kommunerna ett omfattande samarbete. Men till den här gången ska vi i så fall marknadsföra det bättre.

Från Borlänge hörs också positiva tongångar.

- Jag vill inte säga för mycket innan den 21 mars, men vi är alltid öppna för samarbete, säger kommunalrådet Peter Hultqvist.

CONNY PETTERSSON MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons