Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skid-SM i Dalarna?

Annons

Falun och Borlänge kan komma att stå som värd för ett samlat SM i de nordiska grenarna år 2008.

Föreningen Svenska Skidspelen och Borlänge Skidarrangörsförening ska i så fall stå som arrangörer till mästerskapet är det tänkt.

Meningen är att senior- och junior-SM i längd, backhoppning och nordisk kombination ska avgöras på Lugnet och i Bergebo.

Arrangörsföreningarna vill, för att möjliggöra ett genomförande av mästerskapet, att Falu kommun och Borlänge kommun går in och stöder projektet med sammanlagt 800 000 kronor.

Från Faluhåll är man positivt inställda till att gå in med en ekonomisk stöttning.

- Nämnden ser positivt på det här. Att få både ett JSM och senior-SM till Falun, där vi får se allt från sprint till femmil, backe och nordisk kombination, stärker Faluns profil ytterligare som skid- och vinterstad, säger Staffan Mild (mp), trafik- och fritidsnämndens ordförande.

En preliminär ekonomisk beräkning som gjorts, visar att kostnaden för genomförandet av ett samlat SM ligger på 3740000 kronor.

Då ingår bland annat att köpa tv-produktion för över en miljon kronor.

Ser man till tänkta intäkter så beräknar man att tävlingarna, som ska avgöras den 19-27 januari, ska ses av 16000 personer.

2008 är också ett mästerskapsfritt år - inget VM, inget OS - vilket borde göra att fokus på SM-tävlingarna ökar.

- Det var mycket länge sedan vi hade ett skid-SM i Falun. Och när vi har anläggningar, så ska vi naturligtvis använda dem så mycket det går, menar Staffan Mild.

- Jag ser också mycket positivt på att samarbetet mellan Falun och Borlänge fortsätter. Ett regionalt samarbete behövs för att det ska kunna bli aktuellt med en kommande ansökan om ett skid-SM i regionen, menar Mild.

2008 fyller också Svenska Skidförbundet 100 år, vilket borde utgöra en viktig del, när det ska bestämmas vilka som får arrangera SM 2008.

Ett samlat nordiskt SM väger säkert tungt liksom att Svenska Skidförbundets lokaler ligger i Falun.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons