Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattetvist i Mora

Annons

- Det handlar om resekostnader och det anser vi är omkostnader som inte ska beskattas, säger skid-klubbens sportchef Johan Eriksson.

Skatteverket har en annan uppfattning. Bedömningen man gjort där är att skidklubben använt sig av ett system med omkostnadskonton vilka fungerar som avräkningskonton.

Det innebär att inkomster som de aktiva har från sin skidåkning redovisas på ett personligt konto och de aktiva får sedan ersättningar för kostnader i samband med sitt idrottande gentemot detta konto. De intäkter som redovisas på kontona är exempelvis prispengar, stipendiepengar och sponsorpengar.

De resor de aktiva får ersättning för är exempelvis resor, mat, logi och materialinköp.

Skidklubben har under 2004 gett ut ersättning överstigande ett halvt prisbasbelopp (39 600 kronor) till sex aktiva. För 2003 gäller motsvarande till åtta aktiva.

Skatteverket menar därför att skidklubben ska betala arbetsgivaravgifter och skattetillägg för de båda åren med i runda tal 300 000 kronor.

- Det system vi använt de åberopade åren har vi använt under en följd av år utan anmärkning. Det är obegripligt att man hoppar på oss nu, säger Johan Eriksson och menar att Skatteverkets resonemang undergräver möjligheterna att bedriva idrottslig verksamhet.

Så länge skatteprocessen pågår har inte skidklubben behövt betala några pengar.

- Vi hoppas länsrätten har en klarare syn på vår verksamhet. Annars är kammarrätten nästa instans, hälsar Johan Eriksson.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons